Sdružení nabízelo cenu 58 milionů korun, Eltodo Osvietlenie 91 milionů korun ročně. "Rozhodnutí o vyloučení je stejné jako to, které dříve zrušil antimonopolní úřad pro porušení zákona o veřejných zakázkách. Podali jsme proti vyloučení námitky, a pokud Praha svůj postup nezmění, půjdeme znovu k ÚOHS," uvedl Kovařík.

Končící rada hlavního města po několika měsících průtahů vybrala vítěze tendru 21. října. Eltodo Osvietlenie se má o veřejné osvětlení starat od začátku příštího roku, na starosti bude mít i plynové lampy, osvětlení památek, přechodů pro chodce i veřejné a věžní hodiny.

Podle vedení města byl jeho postup v pořádku. "Nechali jsme si zpracovat i několik porovnání s jinými českými městy a jsme přesvědčeni, že nás postup je správný," řekla radní Eva Vorlíčková (TOP 09). Podle jejích slov nehrozí, že by v Praze nefungovalo veřejné osvětlení.

Původní smlouvu uzavřela Praha v roce 1998 s firmou Eltodo Citelum, která patří stejně jako nynější vítěz do skupiny Eltodo. Před koncem smlouvy vypsala Praha otevřené výběrové řízení. Město ho ale nestihlo včas dokončit a na začátku letošního roku smlouva vypršela. Aby ve městě veřejné osvětlení nezhaslo, musela ji Praha prodloužit. Zaplatila za to 167 milionů korun.

Praha v průběhu výběrového řízení, do kterého se přihlásilo devět uchazečů, vyloučila dvě firmy - vítězné Eltodo Osvetlenie a Sdružení pro údržbu osvětlení v Praze, jehož členem je například pražská ID Stavby group. Prý nesplnily podmínky soutěže. ÚOHS ale Praze nařídil obě společnosti do soutěže vrátit.