Produkce zemědělských výrobců byla vyšší u všech druhů masa. Hovězího a telecího masa vyrobili 15.913 tun, meziročně o 0,6 procenta víc. Vepřového masa vyprodukovali 58.196 tun, což je o 0,6 procenta více než v loňském 3. čtvrtletí, a drůbežího 39.578 tun, to je o 0,8 procenta více.

"Poměrně příznivé výsledky vývoje v zemědělství ve třetím čtvrtletí 2014 byly ovlivněny zejména oživením poptávky a poměrně příznivými a stabilními výkupními cenami stěžejních živočišných komodit v daném období," dodal k výsledkům mluvčí ministerstva zemědělství Hynek Jordán. Pozitivní dopady na živočišnou výrobu mají podle něho také úspěšná ozdravná a jiná veterinární opatření zavedená úřady v tuzemských chovech. Projevuje se také nárůst užitkovosti. "V neposlední řadě se projevil i vliv intervence ČNB na konkurenceschopnost v zahraničním obchodě," podotkl mluvčí

"Já jsem přesvědčen o tom, že z hlediska živočišné produkce jsme někde na pomyslném dně a začínáme se pomalu nadechovat k nějakému zvratu," řekl dnes ČTK předseda Zemědělského svazu ČR Martin Pýcha. K němu má podle něj pomoci i nastavení dotací v rámci Společné zemědělské politiky pro období do roku 2020, které počítá s výraznou podporou chovu hospodářských zvířat.

Očekávaným růstem produkce může však podle Pýchy zahýbat nějaká neočekávané událost. "Tou událostí je třeba nyní Rusko, to s tím může zahýbat," poznamenal. Od srpna platící ruské embargo na dovoz klíčových zemědělských komodit a potravin ze Západu vede k poklesu cen některých komodit na evropském trhu. Pokud bude pokles krátkodobý, nic zásadního pro české zemědělce to podle Pýchy znamenat nebude. Pokud by se jednalo o dlouhodobější krizi, museli by však chovatelé omezit investice a někteří z nich skončit s chovem, protože by se stal ekonomicky nerentabilní.

Ceny zemědělských producentů jatečného skotu se ve 3. čtvrtletí meziročně snížily u jalovic o 0,1 procenta, u krav o 2,4 procenta a u telat o 7,8 procenta, naopak se zvýšily v nejvýznamnější jatečné kategorii, u býků, a to o 3,1 procenta. Jejich průměrná cena byla 46,10 Kč/kg v živém stavu a 83,90 Kč za kilogram jatečně upraveného masa, což je stejná cena jako letos v minulém čtvrtletí.

Ceny jatečných prasat pokračovaly v mírném růstu, meziročně se zvýšily o 1,5 procenta. Zemědělci je prodávali za 35 korun za kilogram v živé hmotnosti a za 44,98 Kč za kilo v mase. Ceny zemědělských výrobců jatečných kuřat se meziročně snížily o 3,6 procenta. Průměrná cena jatečných kuřat v I. jakostní třídě byla 23,78 Kč/kg v živém stavu.

Ceny zemědělských výrobců mléka meziročně vzrostly o 12,8 procenta. Výrobci prodávali mléko jakostní třídy Q za průměrnou cenu 9,47 Kč za litr. Je to víc ve srovnání s loňským 3. čtvrtletím, ale o 0,29 Kč méně než v minulém čtvrtletí letošního roku.

Z předběžných výsledků v období od června do srpna vyplývá, že zatímco u zahraničního obchodu s živými zvířaty je česká obchodní bilance v přebytku, tedy že víc zvířat se vyveze než doveze, u masa je to naopak. Třeba hovězí se dováželo převážně z Polska, Nizozemska, Německa a Irska. Nejvíc se ho vyvezlo na Slovensko. ČSÚ v souvislosti s údaji o zahraničním obchodu upozorňuje mj. na to, že do obchodu se zeměmi EU nejsou zahrnuty operace uskutečňované subjekty, které nejsou registrované k DPH.