Vlčková řekla, že kapacita skladů Správy silnic Moravskoslezského kraje je 30.000 tun a sklady jsou plné. Správa letos například rekonstruovala halu na posypovou sůl na cestmistrovství v Hrabyni na Opavsku.

Moravskoslezští silničáři letos koupili dva nové sypače za téměř deset milionů korun a tři sypací nástavby za přibližně tři miliony korun. "Celkově jsme v letošním roce pořídili a obnovili techniku na zimní i letní údržbu ve výši 40 milionů korun. Pro letošní zimu má správa silnic k dispozici 135 sypačů, 30 šípových pluhů anebo 16 sněhových fréz," řekla Vlčková. Bylo-li by to zapotřebí, mohou silničáři svou kapacitu posílit sypači a pluhy dodavatelských firem.

Moravskoslezská správa silnic se stará o přibližně 3500 kilometrů vozovek. Na zimní údržbu v období od listopadu do března má vyčleněno zhruba 200 milionů korun, což je podobná částka jako v předchozích letech. "Loňská zima byla mírnější, bylo během ní 96 zásahových dnů, zatímco v zimě 2012/2013 to bylo 140 zásahových dnů," řekla Vlčková. Ušetřené peníze silničáři využili jinak. "Dělaly se činnosti, které by se jinak nedělaly. Ořezávaly se stromy, čistily žlaby, dělala se údržba," řekla Vlčková.

Náročná bývá zima pro silničáře zejména v horských oblastech Beskyd a Jeseníků. "Většina komunikací, které vedou horským terénem, se udržuje plužením a sype posypovou drtí. Sůl z hlediska ochrany přírody není na většině horských vozovek povolena," uvedla mluvčí. Na konci října se na polích na území kraje rozmisťují zásněžky, které silnice částečně chrání před vytvářením sněhových návějí.

Maléř uvedl, že ostravští silničáři budou v zimě ve městě udržovat 385 kilometrů silnic. Ostravské komunikace mají k dispozici 22 sypačů, dva nákladní vozy s pluhy a tři traktory se zadními pluhy. Ve skladech mají připraveno 6000 tun soli.

Vedoucí zimní údržby Ostravských komunikací Pavel Krol uvedl, že k zimní údržbě podnik využívá 16 sypačů, zbývajících šest má jako rezervu, aby vždy měl plné stavy. "Zároveň pro případy většího spadu sněhu nebo kalamit máme nasmlouváno dalších šest nákladních aut a 12 traktorů s pluhy od soukromých přepravců a stejně jako v předešlých letech počítáme také se spoluprací s hasičským záchranným sborem. Ti mají vyčleněno šest vozů, na které lze umístit pluhy," doplnil Krol.