Podnik má letos utržit zhruba 8,5 miliardy korun, meziročně o šest procent méně. Firma, která má zhruba osmiprocentní podíl na celosvětovém trhu a téměř 100 procent turbín vyváží, chtěla původně atakovat deset miliard korun. Dlouhodobě má vytíženou výrobní kapacitu.

Podnik má nyní přes 1360 vlastních lidí. "Pokud se bude náš byznys vyvíjet tak, jako nyní, tak je počet víceméně zastabilizovaný k objemu objednávek a prodaných projektů. Pokud budou velké zakázky, chtěli bychom ještě růst," uvedl Kabuď. Podnik, který i letos nabral desítky lidí, zatím nemá v plánu v příštích letech přijímat a více se zaměří na kvalitu. Hodlá pouze nahrazovat odcházející pracovníky. Fluktuace včetně odchodů do důchodu je kolem 4,5 procenta.

Podnik nyní zaměstnává přes polovinu vysokoškoláků v inženýringu, konstrukci, technologii i v obchodu. "Od roku 2010 nabíráme 30 až 40 absolventů ročně ze všech univerzit v ČR, nejvíce z VUT Brno, která má dlouhodobě velmi rozvinutý studium oboru energetických strojů a zařízení. Podobný obor je také na ČVUT v Praze, odkud má také Doosan absolventy.

"Ale chceme trend změnit, a proto jsme investovali zdroje a čas, aby se vytvořil od září tento obor na Západočeské univerzitě v Plzni," uvedl Kabuď. Na ZČU původně byl, ale nebyl o něj zájem. Letos byl reakreditovaný a znovu se otevřel. Proběhla velká kampaň včetně billboardů a nyní je tam 20 studentů. "Za současných podmínek a situace jsme je schopni ročně přijmout," řekl Kabuď. Po projednání v jihokorejské centrále se Doosan o oboru začal bavit se ZČU loni v létě, poté navrhla firma na šéfa katedry Zdeňka Jůzu, svého manažera, který vyhrál výběrové řízení. Podnik, který obor podpoří také finančně, se se školou domluvil, že tam bude učit několik jeho zaměstnanců a studenti budou pracovat na reálných projektech firmy a vytvoří výzkumné týmy.

V polovině září podepsal Doosan Škoda Power a další plzeňská firma Škoda JS, výrobce jaderných zařízení, se ZČU smlouvu o spolupráci. Kromě podpory výuky a pravidelných exkurzí budou firmy navrhovat témata bakalářských, diplomových a disertačních prací. Obě strany budou také spolupracovat na společných projektech a vzájemně se informovat o záměrech.