"Jedná se o rating na úrovni České republiky, jelikož ČEB představuje nedílnou součást vládního systému podpory exportu. Vydání ratingu předcházela podrobná analýza činnosti ČEB i osobní návštěva zástupců agentury Standard & Poor´s v sídle banky," uvedla banka v prohlášení.

ČEB přitom poskytla v minulosti rizikové úvěry v řádu miliard korun. V polovině ledna zasahovala v ČEB a v Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP) protikorupční policie. Vyžádala si materiály k obchodním případům z let 2005 až 2011.

Posláním ČEB je podpora vývozu do rizikovějších teritorií. V současnosti vlastní akcie ČEB čtyři ministerstva: financí (41 procent), průmyslu a obchodu (24 procent), zahraničních věcí (deset procent) a zemědělství (pět procent). Zbylou pětinu drží Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP), kterou také ovládá stát.

Nejvíce úvěrů, až 44 procent, směřuje do Ruska. Na druhém místě je Turecko s 15 procenty, následují Gruzie, Ázerbájdžán a Ukrajina. Ze zemí EU připadá nejvíce poskytnutých úvěrů na Slovensko, a to 16 procent.