Fed snížil nákupy dluhopisů už posedmé a všeobecně se očekává, že program zcela ukončí příští měsíc. Fed nakupuje dluhopisy ve snaze srazit dlouhodobé úrokové sazby, aby firmy donutil investovat a vytvářet pracovní místa.

Centrální banka zopakovala, že hodlá držet krátkodobé úrokové sazby na nízké úrovni ještě "po značnou dobu" od ukončení nákupu dluhopisů. Zklamala tak mnoho ekonomů a obchodníků, kteří čekali, že vzhledem ke zlepšujícím se údajům o výkonnosti ekonomiky Fed pozmění rétoriku, které se drží již od března.

Fed rovněž zopakoval znepokojení ze stagnace na trhu práce. "Podmínky na trhu práce se v podstatě opět o trochu zlepšily, avšak míra nezaměstnanosti se příliš nezměnila," uvádí se v prohlášení. Stagnace na trhu práce je podle části ekonomů dalším signálem toho, že Fed nemá důvod spěchat se zvyšováním úroků.

Fed zveřejnil i prognózu úrokových sazeb do konce roku 2017, v níž naznačil, že bankéři plánují v dalších letech rychlejší zvyšování úroků, než předpokládali v předchozí, červnové prognóze. Do konce příštího roku by se tak měl medián hlavní úrokové sazby zvýšit na 1,375 procenta proti hodnotě 1,125 procenta uvedené v červnu. Na konci roku 2016 má činit 2,875 procenta proti dosavadním 2,5 procenta a v roce 2017 pak 3,75 procenta. Bankéři tuto úroveň nepovažují za stimulační ani restriktivní.

"Změny v jejich sdělení jsou opravdu minimální, hlavní zprávou je to, že se zpřísňováním (měnové politiky) spěchat nebudou," řekl agentuře Reuters hlavní ekonom společnosti High Frequency Economics Jim O'Sullivan. Když se ale podíváte na čísla, tak vidíte, že medián odhadu hlavní sazby v příštích letech se zvýšil. Ta čísla naznačují přísnější postoj, i když slova se příliš nezměnila," dodal.

Zpráva o vyšším růstu sazeb pomohla k růstu kurzu dolaru, který vůči japonskému měnu vystoupil na 108,10 JPY. Dostal se tak nejvýše od září 2008. Po prvotním zakolísání se vzhůru vydaly také akcie, široký index S&P 500 tak přidával 0,4 procenta a nacházel se kolem 2006 bodů. Vzhůru se ale vydaly i výnosy amerických dluhopisů, jejichž ceny se tak snížily.

Fed současně snížil odhad ekonomického růstu na letošní a příští rok. Letos má ekonomika vzrůst o dvě až 2,2 procenta, v červnu Fed čekal zvýšení hrubého domácího produktu o 2,1 až 2,3 procenta. Prognózu na příští rok banka zhoršila na 2,6 až tři procenta z dosavadních tří procent až 3,2 procenta.

Fed drží základní úrokovou sazbu na rekordně nízké úrovni blízko nuly od prosince 2008. Většina ekonomů nyní očekává, že se zvyšováním úroků Fed začne v polovině příštího roku.