"Je třeba zastavit tuto stávku," jejíž smysl nikdo nechápe, řekl podle agentur AFP a Reuters premiér francouzské socialistické vlády Manuel Valls. "Je politováníhodné, že pouhá jedna skupina, v tomto případě piloti, může zastavit leteckou dopravu v zemi," řekl Valls rozhlasové stanici France Inter. Nový ministr hospodářství, bývalý bankéř Emmanuel Macron vybídl aerolinky "k některým ústupkům".

Ohniskem sporu mezi aerolinkami a odbory je nízkonákladová dceřiná firma skupiny Transavia. Air France plánuje rozšířit její aktivity v Evropě a podpořit tak vlastní příjmy, aniž by se prý ale snažila Transavií nahradit vlastní značku. Podle odborového svazu pilotů SNPL se jeho členové obávají, že Air France se zaměří na expanzi Transavie v Evropě, upustí od jejího rozvoje ve Francii a přesune pracovní místa ze země.

Francie je po Německu druhou největší ekonomikou v eurozóně, ve druhém čtvrtletí ale její růst stagnoval a vláda v úterý těsně ustála hlasování o důvěře. Valls ten den poslancům řekl, že Francie potřebuje reformy zaměřené na podporu podnikání, aniž by ale zradila francouzský sociální model.

Stávka pilotů má trvat do pondělí. Air France již dříve odhadly, že je bude stát deset až 15 milionů eur denně.