Západ v rámci sankcí uvalených na Moskvu kvůli jejímu postupu vůči Ukrajině omezil přístup řady ruských firem na své finanční trhy. Některé ruské státní i soukromé podniky již naznačily, že požádají vládu o peníze, aby se dokázaly s dopady sankcí vyrovnat. Například největší ruská ropná společnost Rosněfť by údajně chtěla od státu získat zhruba 40 miliard dolarů (přes 850 miliard Kč).

Ruský vicepremiér Arkadij Dvorkovič na konferenci prohlásil, že vláda bude hledat nové zdroje zahraničních investic, a to zejména v Číně a dalších asijských zemích. Kudrin tento plán vítá, ale upozornil, že bude trvat 20 let, než se nové obchodní vztahy plně rozvinou. Moskevskou konferenci, na které bývalý ministr financí hovořil, pořádala Americká obchodní komora.

Dvorkovič také uvedl, že Rosněfť ještě o státní pomoc oficiálně nepožádala. Vláda je podle něj ale připravena žádost důkladně přezkoumat. Vicepremiér řekl, že vláda investiční program Rosněfti v zásadě schválila. Podrobnosti o tomto programu však neposkytl.

Ministr Uljukajev prohlásil, že Moskva by se měla spíše soustředit na pomoc firmám zasaženým sankcemi, než na vymýšlení odvetných opatření, která by případně mohla poškodit ruské výrobce. "Musíme přemýšlet,...jak pomoci společnostem, které jsou na sankčním seznamu," řekl Uljukajev. "Především mám na mysli banky a finanční společnosti, protože na nich závisí činnost ostatních sektorů ekonomiky. Tímto způsobem neutralizovat nepříznivý dopad sankcí na náš trh... nikoli symetrickými či asymetrickými sankcemi," řekl.

Zemědělství je prý jediný sektor, kde by ruská odveta mohla mít nějaký smysl. Pokud jde o potraviny, Rusko by se mohlo stát nejen soběstačnou zemí, ale také významným vývozcem, uvedl ministr, který podle agentury RIA Novosti dnes jednal v Istanbulu.

Kudrin dnes předpověděl, že ruská ekonomika letos bude stagnovat, nebo dokonce klesne. S hospodářským poklesem počítá bývalý ministr i v příštím roce. Oficiální vládní prognóza předpokládá, že ekonomika napřesrok stoupne o procento po letošním nárůstu o půl procenta.

Podle Kudrina by se ruská ekonomika mohla propadnout o tři až čtyři procenta v případě, že by západní země zpřísnily sankce vůči Rusku na úroveň sankcí vůči Íránu.