Generální ředitel podniku Vagit Alekperov uvedl, že Lukoil zvažuje prodej některých dalších aktiv ve východní Evropě, aby se mohl soustředit na ruské projekty. Lukoil, který provozuje síť čerpacích stanic i v České republice, sice není přímým terčem západních sankcí vůči Rusku, avšak podle Alekperova bude muset kvůli těmto sankcím přehodnotit své plány.

"Zkoumáme různé možnosti. To, že náš přístup k financím bude omezený, samozřejmě povede ke škrtům v nákladech a v investičních programech," řekl podle agentury Reuters Alekperov. Lukoil letos hodlal původně investovat 20 miliard dolarů (přes 400 miliard Kč).

Lukoil patří mezi pět největších hráčů na ukrajinském trhu s pohonnými hmotami. Prodej ukrajinských aktivit má podle podniku pomoci optimalizovat strukturu jeho majetku. Firma upozornila, že prodej iniciovala rakouská strana, která chce akvizicí posílit svoji pozici ve střední a východní Evropě.

V úterý členové ukrajinské krajně nacionalistické organizace Pravý sektor zablokovali několik čerpacích stanic Lukoilu na západě Ukrajiny. Aktivisté podle zástupců Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) obsadili tři ze šesti čerpacích stanic a požadovali zdarma na den 100 litrů benzinu pro potřeby ukrajinské armády. Nacionalisté prý také vyhrožují zaměstnancům čerpací stanice tím, že hodlají firmu z Ukrajiny vytlačit, uvedla zpravodajská televize RT.

Lukoil vlastní také 13 čerpacích stanic a jeden sklad ropy na Krymu.

Na Ukrajině má 41 čerpacích stanic také společnost Rosněfť, což je největší producent ropy v Rusku. Ředitel firmy Igor Sečin uvedl, že podnik tam hodlá svůj majetek bránit.