Čínská Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) nyní vyšetřuje situaci v automobilovém sektoru kvůli opakovaným stížnostem, že zahraniční výrobci zneužívají svou pozici na trhu a prodávají automobily a náhradní díly za příliš vysoké ceny.

Společnost Audi již minulý týden oznámila, že se rozhodla snížit ceny náhradních dílů v Číně, a britský výrobce luxusních vozů Jaguar Land Rover ohlásil zlevnění tří automobilů nabízených na čínském trhu. Antimonopolní odbor NDRC tyto kroky podle agentury DPA přivítal a vyzval k podobnému postupu i ostatní zahraniční automobilky.

Tlak úřadů na zahraniční automobilky přichází v době, kdy na čínském automobilovém trhu ztrácejí své pozice domácí výrobci. Jejich tržní podíl v letošních prvních čtyřech měsících meziročně klesl o zhruba pět procentních bodů na 22 procent, napsala DPA.

Čína v roce 2009 díky silnému růstu prodeje vystřídala Spojené státy na pozici největšího automobilového trhu světa. Poradenská společnost McKinsey & Co v lednu předpověděla, že Čína se do roku 2016 stane také největším světovým trhem s luxusními automobily.