"V roce 2013 oproti silné dynamice předchozích let výrazně pokleslo tempo růstu dovozů masa a masných výrobků z Polska," řekla ČTK Dubská. Meziroční růst dovozu masných produktů z Polska loni dosáhl 3,5 procenta. V předchozích letech bylo přitom tempo růstu dvouciferné, když předloni přesáhlo 18 procent a například na začátku ekonomické krize mezi roky 2008 a 2009 stouply dovozy výrobků z masa do ČR takřka o 29 procent.

Do Česka naopak směřovalo o pětinu více polského ovoce a zeleniny než v roce 2012 a tempo jejich dovozu zrychlilo. Například dovozy jablek a kořenové zeleniny se zvýšily o pětinu, dovozy salátových okurek a zmražené zeleniny téměř trojnásobně. "Vesměs jde o potraviny, kterými lze saturovat český trh z domácích produkčních zdrojů a takto vysoké dovozy jsou zřejmě vysvětlitelné nižší cenovou konkurenceschopností domácích producentů," poznamenala Dubská

"Vliv na výrazné zmírnění trendu v dovozech masných výrobků z Polska měly zřejmě i polské potravinářské aféry s technickou solí nebo zpracováním uhynulých zvířat do masných výrobků," uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Zvýšení dovozů polské zeleniny a německých potravin označila za velmi nešťastný trend dovozu co nejlevnější potravin, nebo preference výrobců z mateřské země řetězce. Německý původ má několik řetězců, které v ČR působí. "Obojí je silně v neprospěch českých potravinářů i zemědělců." uzavřela.

Z Polska se loni do ČR dovezlo potravin za 23 miliard korun, což bylo o 7,5 procenta více než v roce 2012. Růst mírně zpomalil, předloni činil 8,4 procenta. Polsko zůstává druhým nejvýznamnějším dovozcem potravin do ČR. Největším je Německo, odkud dovoz potravin naopak meziročně zrychlil z 12 na 13,4 procenta a činil 35,6 miliardy korun. Třetím nejvýznamnějším importérem potravin zůstává Slovensko, jehož dovoz do Česka ale loni meziročně klesl o 11 procent.

Celkem byly loni do Česka po očištění o dovozy živých zvířat a nemletého obilí dovezeny potraviny za 144 miliard korun, meziroční růst představoval 5,6 procenta.

Sérii zpráv o problematických polských potravinách v ČR započala v roce 2012 takzvaná solná aféra. Firmy zapletené v Polsku do tohoto skandálu prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou výrobcům uzenin, zpracovatelům ryb či pekárnám. Loni se například na českém trhu objevilo koňské výsekové maso z Polska obsahující analgetikum fenylbutazon, které se nesmí dávat zvířatům určeným k lidské stravě.

Polská strana se opakovaně ohradila proti tomu, že by byly její potraviny nekvalitní. Za kritikou naopak vidí snahu české konkurence vytlačit polské výrobky z trhu.