"Zaslali jsme Oettingerovi dopis s návrhem uskutečnit jednání 28. dubna v Moskvě," řekla mluvčí.

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan dnes dopoledne navrhl, aby se jednání mezi Ruskem, Ukrajinou, Evropskou komisí, ale i Slovenskem uskutečnila už ve čtvrtek v Bratislavě. Eurokomisař pro energetiku ale poté vzkázal, že se čtvrteční schůzkou v Bratislavě nepočítá.

Agentura ITAR-TASS uvedla, že Oettinger se snaží domluvit si s partnery z Ruska a Ukrajiny první schůzku. Jednání ke konkrétnímu datu ale dosud nedospěla.

Podle ruského, státem kontrolovaného koncernu Gazprom Ukrajina dluží za dodaný plyn 2,2 miliardy dolarů (zhruba 44 miliard korun). Gazprom uvažuje o tom, že za další dodávky bude vyžadovat platby, což podle Reuters zvyšuje riziko, že Rusko dodávky přeruší úplně. Ruský prezident Vladimir Putin již vyzval představitele evropských zemí k jednáním o dodávkách ruského plynu přes Ukrajinu do Evropy, kde ruský plyn pokrývá skoro třetinu spotřeby.

Zástupci slovenské a ukrajinské strany se minulý týden nedohodli na zpětných dodávkách zemního plynu ze Slovenska na Ukrajinu. Slovenské ministerstvo hospodářství ale poté uvedlo, že obě strany hodlají memorandum o dodávkách plynu podepsat 28. dubna. Dodávky plynu přes slovenské území by snížily energetickou závislost Kyjeva na Rusku, s nímž je Ukrajina poslední týdny v ostrém politickém konfliktu.

Slovenský premiér Robert Fico dříve uvedl, že Bratislava požaduje od EU záruky, že po případném zahájení zpětných dodávek plynu na Ukrajinu dostane Slovensko za plyn zaplaceno.