"Změny cen v produkční sféře jsou zejména nákladového charakteru. Hlavním proinflačním faktorem tak zůstává koruna. Lepší domácí úroda by naopak stále měla bránit vyššímu růstu cen v potravinářském průmyslu minimálně do prázdnin," uvedl analytik Komerční banky Jiří Škop. Vloni výrobní ceny vzrostly o 0,8 procenta, letos se bude jejich dynamika podle Škopa pohybovat okolo nuly. "Můžeme udělat závěr, že nákladová inflace i nadále zůstává utlumená," uvedl analytik Raiffeisenbank Václav Franče.

Nejvíce zlevňovali zemědělští výrobci, kde ceny meziročně klesly o 4,2 procenta. Klesaly ceny obilovin, olejnin, skotu, drůbeže a vajec, naopak výrazně zdražovaly čerstvá zelenina, brambory a mléko. Ve srovnání s únorem se ceny zvýšily o 0,8 procenta.

Na meziročním poklesu cen průmyslových výrobců o 0,8 procenta měl největší vliv pokles cen elektřiny, plynu a páry o 8,8 procenta, uvedli statistici. Zlevnily mimo jiné základní farmaceutické výrobky, naopak podražily dopravní prostředky a mléčné a masné výrobky. Meziměsíčně se ceny průmyslových výrobců snížily o 0,2 procenta.

O půl procenta oproti loňskému březnu klesly ceny tržních služeb. Přibližně o pětinu zlevnily telekomunikační služby, o 5,8 procenta se snížily ceny za železniční nákladní dopravu. Naopak podražily poštovní a kurýrní služby a služby v reklamě a průzkumu trhu. Meziměsíčně došlo v tomto odvětví k růstu cen o 0,6 procenta.

Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla záhy projeví v cenách pro spotřebitele.