"Ke sloučení agentur CzechInvest a CzechTrade k 31. 12. 2013 nedojde. O případném sloučení rozhodne až nový pan ministr," uvedl dnes na dotaz ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Filip Matys.

Kuba začátkem letošního března uvedl, že CzechTrade a CzechInvest se sloučí v jeden subjekt k 31. prosinci. Počet zahraničních zastoupení agentur, spadajících pod ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), měl zároveň letos stoupnout na 70 ze současných 57. Značka CzechTrade měla být zachována a integrována v rámci převodu zbývající agendy pod CzechInvest jako divize.

Sloučení obou agentur mělo být jedním z hlavních úkolů nového generálního ředitele agentury CzechInvest. Tím Kuba začátkem srpna jmenoval po předchozím výběrovém řízení Mariana Piechu, který působil jako ředitel odboru inovačního podnikání a investic na MPO.

Podle koaliční smlouvy mezi ČSSD, hnutím ANO 2011 a KDU-ČSL chce nadcházející vláda pro podporu exportu maximálně využít ekonomickou diplomacii a mimo jiné obě instituce, tedy CzechTrade i CzechInvest.

mjr rot