Nový tablet je široký jen 6,1 milimetru, uvedla agentura AP. Vybaven bude podle očekávání, podobně jako telefon iPhone 6, systémem Touch ID, což je technologie pro zabezpečení pomocí otisku prstu.

Apple obvykle přichází s novými produkty na podzim, aby těžil ze silné poptávky v předvánočním období. Zatím poslední generaci iPadů představila firma zhruba před rokem, prodej jejích tabletů se ale v letošním prvním pololetí snížil meziročně o 13 procent na necelých 30 milionů přístrojů.

Celosvětový trh tabletů se po letech prudkého růstu nasytil a nyní výrazně slábne. Podle výzkumné společnosti Gartner letos jeho růst prudce zpomalí na pouhých 11 procent z loňských 55 procent a Apple na něm čelí ostré konkurenci levnějších tabletů využívajících operační systém Android společnosti Google. První iPad uvedl Apple na trh v květnu 2010 a od té doby již firma prodala více než 225 milionů tabletů.

Cena nového iPadu Air 2 bude začínat na 499 dolarech (10.720 Kč). Konkurent Google ve středu představil svůj nejnovější tablet Nexus 9, který se bude prodávat od 399 dolarů.

Šéf Applu Tim Cook také oznámil, že 20. října firma zahájí provoz svého platebního systému Apple Pay, který ohlásila v září. Systém, pro nějž firma od té doby získala další stovky bank a prodejců, bude konkurovat službě PayPal a dalším elektronickým bezkartovým systémům. Apple Pay bude dostupný zatím jen pro majitele iPhonů 6.

V září Apple uvedl na trh nové telefony iPhone 6 a iPhone 6 Plus a během prvních tří dnů prodal rekordních deset milionů přístrojů. V České republice se tyto telefony začnou oficiálně prodávat v pátek 24. října