Gears of War 3 je završením populární trilogie. Návrat hlásí vojáci Koalice, včetně hlavního hrdiny Marcuse Fenixe. Planetu Sera tentokrát neohrožují jenom mimozemská Sarančata lezoucí z děr, ale také Plápolaví. Jde o nebezpečné parazity, kteří  napadají vše živé a mění to v explodující mutanty. Je čas na poslední boj, ve kterém se rozhodne o osudu celého lidstva na planetě!

Ženské bojovnice, vítejte!

Hráči se chopí rolí Marcuse, jeho nerozlučného kamaráda Doma i dalších starých známých. Žhavou novinkou je přítomnost ženských hrdinek – Anny a Samanthy. Obě dokazují, že i něžné pohlaví se umí tvrdě zapojit do boje. Příběhová kampaň nabízí šest aktů po několika kapitolách, takže vydrží dostatečně dlouho. Projít ji můžete jak sami, tak na jedné konzoli v režimu rozdělené obrazovky i ve dvou hráčích. Prostřednictvím Xbox Live mohou hrát kampaň až čtyři hráči najednou, a to je teprve ta správná zábava!

Ženské hrdinky skvěle doplňují tým plný tvrdých chlapů
Autor: Microsoft

Ozbrojen k zabíjení

Vojáci koalice jsou vyzbrojeni slušným zbrojním arzenálem. Základní zbraní je útočná puška Lancer, která je zkombinována s motorovou pilou. Nepřátele s ní můžete řezat na kusy! Ve výbavě ale nechybí ani brokovnice, granátomet, luk s vybuchujícími šípy nebo odstřelovačka. Originální zbraní je granátomet krtkomet, kterým lze výbušniny střílet pod zemi. Každou zbraní lze jinak dorazit nepřítele. Raněné protivníky lze navíc využít jako živé štíty. Nehumánní, ale účinné! V kampani se postavíte i za ovládání Stříbrňáka, ozbrojeného robo-obleku, ze kterého by i roboty posedlý režisér James Cameron měl radost.

Emzáci, kam se podíváš

Protivníků, kteří vám půjdou po krku, budou tisíce. Ať už půjde o Plápolavé, kteří se na vás budou sypat po tuctech ze zmutovaných výhonků, nebo  krvechtivá Sarančata. Těch je ve hře hned několik různých druhů všech možných velikostí. Malí Tickeři se mohou rychle pohybovat a nejnebezpečnější jsou zblízka. Sami se totiž odpalují. Oproti nim jsou Řezníci velcí, pomalí, ale obřím sekáčkem z vás rychle udělají dva kusy. I plápolaví mají malé kraby, ale jejich velké verze dokážou vystřelovat končetiny, zapalovat nepřátele i po zásahu mohutně explodovat. Mezi největší nepřátele pak patří bossové jako obří vodní monstrum Leviathan, se kterým se utkáte již v úvodu hry.

V režimu Poprava je nepřátele možné zlikvidovat pouze dorážením
Autor: Microsoft

Lepší multiplayer na Xboxu 360 nenajdete

Týmový souboj nebo válečná zóna, ve které se hraje na kola s omezenými životy, jsou jen špičkou objemného ledovce jménem multiplayer. V režimu Poprava budete moci nepřítele zlikvidovat pouze dorážecími chvaty. Dále je k dispozici mód Král kopce (obsazení a držení kopce), zajetí velitele (vůdce protivníka musíte co nejdéle držet jako rukojmí) nebo Spolubojovník, ve kterém bojujete ve dvojicích. Nejlepšími režimy však zůstávají Horda a Bestie. Zatímco v prvním si budujete základnu a snažíte se zlikvidovat co nejvíc Sarančat, v druhém se v roli jejich bestií pokusíte zlikvidovat co nejvíce lidí. Za získané peníze odemykáte nová a silnější monstra. Lepší multiplayer na Xbox Live nenajdete!

Fotogalerie
6 fotografií

Chcete akci, máte ji mít!

Gears of War 3 jsou vizuální podívanou, která ždímá možnosti grafického enginu Unreal 3.5 na maximum. Jen se podívejte na ty modely postav, propracovaná prostředí a děsivé mimozemšťany. Hra navíc podporuje stereoskopické 3D na vybraných TV. Blesk.cz měl možnost vyzkoušet a trojrozměrný obraz opravdu více vtahuje do děje. Bohužel není tak ostrý jako obraz dvourozměrný. Hra má profesionální anglický dabing a české hráče potěší přítomnost lokalizovaných titulků. Gears of War 3 je jasně nejlepším dílem akční trilogie, jenž patří k vrcholům herní tvorby pro konzoli Xbox 360.

Hodnocení Blesk.cz: 9/10

Plusy:

Bohatá kampaň

Ženské hrdinky

Neuvěřitelné versus multiplayer

Kooperativní hraní

Podpora stereoskopického 3D

Mínusy:

3D obraz není ostrý jako 2D

 

Datum vydání: 20. září 2011

Platformy: Xbox 360

Cena: 1499 Kč

Distributor: Microsoft

Jazyk: AJ + CZ titulky