Šílenství kolem Google Wallet začalo v září, kdy byla aplikace spuštěna ve spolupráci s bezkontaktní platební službou PayPass od společnosti MasterCard. Brzy se připojila i Visa. Google Wallet pracuje na principu NFC (Near Field Communication), bezdrátové a bezdotykové komunikace na blízkou vzdálenost. Technologie je značně pomalá a nelze ji využít pro přenos velkých objemů dat. Pokud tak k tomu dojde, bezdrátové spojení naváže NFC, o samotný přenos se však poté postará buďto Bluetooth nebo wi-fi. Technologie funguje zhruba do vzdálenosti dvaceti centimetrů, to však stačí na to, abyste telefon umístili na terminál a mohli si s ním zaplatit.

 

Video
Video se připravuje ...

Představení elektronické peněženky od Googlu Google

Levné platby automaticky, dražší s PINem

Po stažení aplikace je nejdřív nutné vyplnit všechny potřebné položky jako jméno vlastníka účtu, číslo platební karty a bezpečnostní kód. Pokud vám bude účtována nižší částka, platba proběhne automaticky, pokud bude požadovaná suma vyšší, bude zapotřebí zadat PIN kód. Jde o bezpečnostní proceduru, která zabrání nechtěným platbám. Na vývoji systému spolupracoval Google s MasterCard, jediná banka, která vám však v USA zřídí na takovéto platby kartu je Citibank. Pro uživatele v Evropě nezbývá nic jiného, než pokud tuto službu chtějí využívat, pořídit si předplacenou virtuální kartu a dobíjet si jí platebními příkazy jako mobil v kreditu.

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadá platba v obchodě? Google

Nad Evropou visí otazník

Aplikace zatím není příliš rozšířená, nepodporuje jí totiž příliš mnoho telefonů. „Vlajkovou lodí“ služby se stal telefon Nexus S 4G, aplikace ale samozřejmě funguje i na dalších telefonech jako Samsung Galaxy S2, Nokia C7 a technologii NFC budou využívat i nové modely Blackberry. K využívání této technologie je totiž nutný speciální čip v chytrém telefonu. Ten nemá například ani iPhone 4S. Google sice oznámil, že chce svou službu Google Wallet do celého světa, ale konkrétní plány neodhalil a o Evropě konkrétně mlčí. Blesk.cz se však domnívá, že zde na trh může s jinou variantou, taktéž založenou na technologii NFC, přijít jiná společnost.

 

K čemu lze NFC využít?

Bezdotyková platba

Výměna vizitek

Reklamní plakáty odkazující na web

Elektronické vstupenky