Slavná sociální síť, kterou používá na 800 milionů lidí po celém světě, má problém. Třiadvacetiletý Max Scherms našel cestu, jak si od Facebooku vyžádat všechna osobní data a narazil při tom na zajímavé a pro někoho šokující zjištění. Firma ukládá opravdu všechna data a aktivity, které uživatelé v historii v rámci sociální sítě provedli. I ta, která považovali za dávno smazaná. Scherms kvůli tomu podal na Facebook již 22 žalob za porušování nakládání s osobními údaji.

Facebook provádí veškeré své aktivity v rámci Evropy prostřednictvím dceřiné společnosti v Irsku. Sem se mohou obrátit uživatelé, kteří mají problém s ochranou osobních údajů na této síti. Každý, kdo má na Facebooku svůj profil, si zde může vyžádat kopii dat, která o něm firma v historii uložila. Přesně to udělal student Scherms. Firma mu však poslala i data, která považoval za dávno smazaná.

Svůj profil na Facebooku si prozatím nechá. Chce však docílit větší průhlednosti a moci pro jednotlivé uživatele. „Buďte vytrvalí a nenechte se odradit. Právo je na vaší straně,“ radí Scherms uživatelům.