Smoljak zemřel po dlouhé nemoci ve tři hodiny ráno v kladenské nemocnici. "Bojoval statečně, " řekl manažer Divadla Járy Cimrmana Kotek.

Kladenská nemocnice je proslavená svou špičkovou onkologií. Před lety zde  rakovině podlehla známá herečka Věra Galatíková. Také Smoljak kdysi připustil, že ho trápí těžké onemocnění a velké bolesti. V roce 2007 podstoupil i náročnou operaci. Že bojuje s rakovinou ale nikdy nepotvrdil.

"Mluvil jsem s ním před třemi dny. Navštívil jsem ho v nemocnici, říkal mi, že by ještě rád dohrál divadelní sezónu," řekl k úmrtí kolegy Zdeněk Svěrák a později pro ČTK dodal: "Je to jen pár hodin, co Láďa zemřel. Člověk si ještě ani neuvědomí, jaká ta ztráta je, ale vím, že veliká. Když jsme spolu mluvili, říkal, že v poslední době zažil dvě radosti - vítězství hokejistů v Německu a to, jak dopadly volby."

Po Jiřím Šebánkovi, který zemřel v dubnu 2007 a který pomáhal zakládat Divadlo Járy Cimrmana, je Smoljak dalším slavným cimrmanologem, který opustil své kolegy a fanoušky.

Fotogalerie
4 fotografie

Svěráka se Smoljakem pojilo dlouholeté přátelství a umělecká spolupráce. Koncem šedesátých let spolu s Jiřím Šebánkem a jazzmanem Karlem Velebným stáli u zrodu fiktivní postavy zneuznaného českého génia Járy Cimrmana.

Postavu zapomínaného ale nezapomenutelného polyhistora přenesl vystudovaný učitel matematiky a fyziky Smoljak v roce 1982 i na filmové plátno v komedii Jára Cimrman, ležící, spící. Další hra dvojice Smoljak-Svěrák se stala námětem snímku Rozpuštěný a vypuštěný.

Režíroval film Vrchní, prchni

Jako herec se Smoljak, který se v 60. letech coby redaktor Mladého světa podílel na vzniku ankety Zlatý slavík, poprvé objevil na filmovém plátně ve snímku Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje! (1974). Pro tuto komedii napsal spolu s Lipským a Svěrákem scénář. Hráli spolu i v dalším Lipského filmu podle jejich scénáře Marečku, podejte mi pero!

Z autorské dílny Smoljak - Svěrák pocházejí i komedie, z nichž některé Smoljak také režíroval. Snad nejvíce divákům utkvěl v paměti snímek o postrachu číšníků Vrchní, prchni (1980)

Nejslavnější filmové a divadelní role

1968 – Pane, vy jste vdova

1974 - Jáchyme, hoď ho do stroje

1976 – Marečku, podejte mi pero

1976 - Na samotě u lesa

1978 – Kulový blesk

1980 – Trhák

1980 – Vrchní, prchni!

1983 – Jára Cimrman, ležící, spící

1983 – Svatební cesta do Jiljí

1984 – Rozpuštěný a vypuštěný

1984 – Co je vám, doktore?

1987 – Nejistá sezóna

1993 – Nesmrtelná teta

1994 – Akumulátor 1

1996 - Kolja

2008 – Vratné lahve

Divadelní hry:

Záskok

Švestka

Posel z Liptákova

Němý Bobeš

Akt

Vyšetřování ztráty třídní knihy

Hospoda Na Mýtince

Vražda v salónním coupé

Cimrmam v říši hudby

Dlouhý, široký a krátkozraký

Dobytí severního pólu

Blaník

Afrika

České nebe