„Jméno interpreta na zaměstnaneckém vánočním večírku PPF je stále překvapením,“ dělal ještě ve čtvrtek tajnosti mluvčí PPF Alexej Bechtin. V té době byl už Sting v Praze. Zaměstnanci úspěšné finanční skupiny tak včera večer dostali cenný dárek. Vždyť na únorový koncert Stinga v Kongresovém centru už nelze sehnat ani jeden lístek!

Pro britskou hvězdu to rozhodně není žádná novinka – vystupoval před několika lety na soukromém večírku jednoho z ruských oligarchů, který za to neváhal zaplatit více než 20 milionů korun. V Česku ale zatím takto pojaté firemní večírky obvyklé nejsou.

Kellner si pro oslavu vybral to nejhonosnější místo. „Večírek se uskuteční v Jízdárně Pražského hradu, kde se běžně konají společenské akce takto velkého významu,“ potvrdil Blesku David Šebek z tiskového odboru Hradu. Teoreticky si může kdekdo zamanout se tady pořádně poveselit. Ne každému ale Hrad vyhoví tak jako Kellnerovi. „Žádosti jsou vždy posuzovány individuálně. Běžné soukromé oslavy tam neprovozujeme,“ doplnil Šebek.

Zatímco "pronájem" Stinga musel nejbohatšího Čecha vyjít na hezkých pár milionů, nájem Jízdárny Pražského hradu byl proti tomu za hubičku. Podle informací Blesku, které však Hrad nechtěl potvrdit, Kellnerova PPF zaplatila 650 tisíc korun. Bylo to i tak o 200 tisíc víc, než je běžná cena pronájmu. Příplatek byl údajně kvůli technickým nárokům této akce.

Sedmé zastavení Stinga

Sting (60), vlastním jménem Gordon Sumner, byl v roce 1977 u zrodu kapely Police. První sólové album vydal v roce 1985. V Česku vystoupil šestkrát, naposledy loni v září v O2 areně, kde zahrál se čtveřicí rockových muzikantů a početným Royal Philharmonic Concert Orchestra přes dvě desítky hitů v orchestrální úpravě. Jeho další koncert bude 18. února v Kongresovém centru.

Za dvacet let od kopírek na Hrad

Petr Kellner je podle renomovaného časopisu Forbes nejbohatším Čechem, jeho majetek byl letos odhadnut na 160 miliard korun. Na začátku devadesátých let začal Kellner podnikat jako prodejce kopírek a v roce 1991 spoluzakládal První privatizační fond (PPF). Skupina se zaměřuje hlavně na spotřebitelské úvěry (Home Credit) a pojišťovnictví (majitel České pojišťovny). Působí také v Číně, na Slovensku, v Rusku, na Ukrajině, v Kazachstánu, v Bělorusku či na Kypru. Vlastní kapitál PPF dosáhl v pololetí asi 120 miliard korun. Kellner má čtyři děti a v roce 2005 založil v Babicích u Prahy soukromé gymnázium Open Gate – Boarding School.