Do Motolského krematoria dorazili za Cimrmany Zdeněk Svěrák, Miloň Čepelka, Petr Brukner i Jan Hraběta. Ten přišel o berlích. Emotivní řeč pronesl Svěrák. Řekl, že Pavel byl miláčkem publika. "Uchovejme si ho v paměti v jeho nejslunějších chvílích," dodal Svěrák.

Pohřeb jsme sledovali ONLINE:

12:40 - Bohatě zdobená rakev zajíždí před slzavými zraky smutečních hostů. Obřad a rozloučení končí. ONLINE PŘENOS KONČÍ, BLESK.CZ DĚKUJE ZA POZORNOST.

12:28 - Nad rakví mluví Zdeněk Svěrák. Říká, že Pavel byl miláčkem publika. "Uchovejme si ho v paměti v jeho nejslunějších chvílích," řekl Svěrák.

12:21 - Obřad začal zpěvem písně Hospodin je můj pastýř. Za Národní divadlo mluví nad rakví Bedřich Gregorini. Vyzvedl hudební přínos zesnulého.

12:16 - Sál krematoria je absolutně plný. Přišlo tolik hostů, že tam není téměř k hnutí.

12:10 - Pár minut před začátkem smutečního aktu dorazil i Zdeněk Svěrák.

12:06 - V Motolském krematoriu je už asi 60 smutečních hostů. Přišli také rodiče Vojty Kotka. Kotkův otec Václav je totiž manažerem Divadla Járy Cimrmana.

12:03 - Posledního rozloučení se účastní i Miloň Čepelka a Petr Brukner, oba hráli s Vondruškou v Divadle Járy Cimrmana.

12:02 - Na pohřeb dorazil i režisér Zdeněk Troška. Vondruška hrál člena JZD v jeho Trilogii Slunce, seno...

11:53 - Jako první z Cimrmanů dorazil Jan Hraběta. Přišel o berlích. Jeho stav od pohřbu Ladislava Smoljaka se dost zhoršil.

11:50 - Národní divadlo poslalo tři věnce. Jeden věnec poslala Praha 3, kde sídlí Divadlo Járy Cimrmana. Další věnec poslal ministr kultury Jiří Besser. Věnec poslalo samozřejmě také Divadlo Járy Cimrmana.

11:45 - Vondruškův bratr Miloš (82) s manželkou Hanou a dětmi dorazil do Motolského krematoria už krátce po 11. hodině.

Video
Video se připravuje ...

Rozloučení s hudebníkem a hercem Pavlem Vondruškou. Pavel Machan

Smrtelný úraz

Pavel Vondruška zemřel na následky zranění, které utrpěl o Vánocích, kdy jako průvodce zahraničních turistů spadl ve Stavovském divadle do orchestřiště. Podle mluvčího činohry české první scény Tomáše Staňka klasifikovala policie úraz jako nešťastnou náhodu.

Fotogalerie
12 fotografií

Mluvil devíti jazyky

Oblíbený herec Pavel Vondruška pocházel z Volyně. Podle svého okolí byl  neuvěřitelně vzdělaným člověkem. "Mluvil asi devíti jazyky, uměl hrát na několik hudebních nástrojů, zajímala ho historie i divadlo. Tento nepatrný a velice skromný člověk, který se nikdy nedral do popředí, byl v podstatě obrovskou živoucí encyklopedií," komentoval úmrtí "svého" herce režisér Zdeněk Troška, který ho obsadil do trilogie Slunce, seno...

Vondruškův kolega z Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák upozornil, jak museli být cizinci, když je Vondruška provázel po Stavovském divadle, šokováni jeho znalostmi včetně těch o Mozartovi. "Například tím, že tento starší drobný pán je nejen zasvěceným průvodcem, ale i vynikajícím pianistou, schopným vzápětí zahrát třeba Turecký pochod," řekl Svěrák.

Do souboru Divadla Járy Cimrmana přišel Vondruška v roce 1969, kdy se chystala Hospoda na mýtince a potřebovali hudebníka. Ukázalo se, že to je i výborný herec. Zůstal celých čtyřicet let a objevil ze ve 13 z patnácti her. "Byl to rtuťovitý človíček nevelké postavy, velice činorodý. Kromě toho, že se neustále učil cizím jazykům a řadu jich dokonale uměl, byl dirigentem orchestru činohry Národního divadla, hrál u nás i v mnoha filmech - sice malé, ale zapamatovatelné role," podotkl.