Známý divadelní a televizní herec byl v nemocnici už od Vánoc a jeho stav byl velmi vážný. Když na Štěpána jako už několik měsíců prováděl zahraniční turisty zákulisím Stavovského divadla v Praze, spadl do orchestřiště a vážně si poranil hlavu. Dlouhou dobu byl herec v umělém spánku. Ani poté nebyl jeho stav příliš dobrý. Na krátko ho lékaři probudili, ale pak se jeho stav opět zhoršil.

"Zastihl jsem ho v té době a byl jsem vlastně posledním, který s ním hovořil, když se nakrátko probral. Byl rád," řekl v neděli Zdeněk Svěrák, který tak v krátké době přišel o dalšího letitého cimrmanovského souputníka. Spolutvůrce Cimrmana Ladislav Smoljak zemřel 6. června 2010.

Museli ho uvést do umělého spánku

Vondruška měl po pádu prasklou lebku a krvácel do hlavy. Roztříštěná nadočnicová kost úlomky prakticky zdevastovala jeho levé oko. Proto se lékaři rozhodli ho do umělého spánku znovu uvést. Dýchaly za něj přístroje. Herec už nějaký čas trpěl Alzheimerovou chorobou.

Vypadávala mu paměť, ztrácel síly, ale stále hrál

Právě také tato choroba byla příčinou toho, že Vondruška na podzim loňského roku skončil své působení ve Svěrákově Divadle Járy Cimrmana. Herec už v poslední době hrál v čím dál méně představení.

Jednou z jeho posledních rolí byla úloha finančníka ve hře Jednoduše a na cokoli na Nové scéně Národního divadla, která zde byla uvedena 30. listopadu 2010. Tehdy mu museli ostatní herci pomoci i s minimem pohybu po jevišti. Kolegové ho podpírali, a když se ztratil ve čteném textu, napovídali mu.

Minuta ticha u Cimrmana

Vondruška je znám z desítek filmových i divadelních rolí. O roku 1969 působil v Divadle Járy Cimrmana. Tam se na jevišti naposledy objevil začátkem loňského roku. V neděli mělo divadlo shodou okolností v repertoáru inscenaci Cimrman v říši hudby, v níž tento herec účinkoval.

"Zdeněk Svěrák o jeho úmrtí v závěru hry diváky informoval a věnoval mu tichou vzpomínku. Ti mu pak naposled zatleskali," řekla Markéta  Mandová z divadla.

Foyer této scény je pietně vyzdoben Vondruškovou fotografií s květinami a soupisem jeho rolí.

Sledujte Blesk.cz. Připravujeme pro vás podrobnosti.

Fotogalerie
4 fotografie