Byl živoucí encyklopedie

"Pocházel z Volyně, byl vlastně naším sousedem a neuvěřitelně vzdělaným člověkem. Mluvil asi devíti jazyky, uměl hrát na několik hudebních nástrojů, zajímala ho historie i divadlo. Tento nepatrný a velice skromný člověk, který se nikdy nedral do popředí, byl v podstatě obrovskou živoucí encyklopedií," komentoval úmrtí "svého" herce režisér Zdeněk Troška, který ho obsadil do trilogie Slunce, seno... Ocenil jeho vstřícnost a pozornost, ale i profesionalitu. "Každý svůj výstup měl promyšlený, když si v něčem nebyl jistý, nebál se zeptat," dodal.

Vondruškův kolega z Divadla Járy Cimrmana Zdeněk Svěrák upozornil, jak museli být cizinci, když je Vondruška provázel po Stavovském divadle, šokováni jeho znalostmi včetně těch o Mozartovi. "Například tím, že tento starší drobný pán je nejen zasvěceným průvodcem, ale i vynikajícím pianistou, schopným vzápětí zahrát třeba Turecký pochod," řekl Svěrák.

Do souboru Divadla Járy Cimrmana přišel Vondruška v roce 1969, kdy se chystala Hospoda na mýtince a potřebovali hudebníka. Ukázalo se, že to je i výborný herec. Zůstal celých čtyřicet let a objevil ze ve 13 z patnácti her. "Byl to rtuťovitý človíček nevelké postavy, velice činorodý. Kromě toho, že se neustále učil cizím jazykům a řadu jich dokonale uměl, byl dirigentem orchestru činohry Národního divadla, hrál u nás i v mnoha filmech - sice malé, ale zapamatovatelné role," podotkl.

Fotogalerie
3 fotografie

Těžké zranění utrpěl v divadle

Po úrazu, který Vondruška o Vánocích jako průvodce turistů ve Stavovském divadle utrpěl, by už podle Svěráka nemohl vést život, jaký měl rád. "Právě proto si říkáme, že smrt byla v jeho případě vysvobozením," dodal.

Pádem z výšky do orchestřiště utrpěl vážná zranění, byl v nemocnici uveden do umělého spánku, z něhož se probral jen krátce. Komunikoval i s některými přáteli, například z Divadla Járy Cimrmana, ale pak se jeho stav opět zhoršil.

Podle mluvčího činohry české první scény Tomáše Staňka klasifikovala policie Vondruškův úraz jako nešťastnou náhodu a vyšetřování zastavuje. "Na Stavovském divadle visí ode dneška černý prapor a na protější budově Kolowratu je pietně vyzdobená vitrína s jeho fotografiemi," řekl.

Také návštěvníci Žižkovského divadla Járy Cimrmana naleznou v jeho foyeru fotografii s květinou a soupisem jeho rolí. V neděli večer byla v repertoáru hra Cimrman v říši hudby, kde Vondruška, naposledy začátkem loňského roku, exceloval v roli dotěrného dirigenta, který neustále úvodní seminář přerušuje. Právě její diváci byli prvními, kteří se o jeho sobotním úmrtí od Svěráka dozvěděli. V závěru mu symbolicky věnovali poslední potlesk.