„Podíval se na mě přísně a procedil mezi zuby: Provedl jsi hroznou věc! Od té doby už nezavolal, aby mi řekl, kdy mám přijít hrát, jak jsme byli domluveni,“ řekl Blesku smutně Vondruška. Svěráka prý naštvala Vondruškova věta, kterou pronesl krátce po Smoljakově smrti. „Smoljak je mrtvý, tak to už snad ani nemá smysl hrát. To je s divadlem konec,“ řekl Vondruška a rozzuřil Svěráka…

V divadle pro něj prý není místo

Teď se ale Vondruška hájí: „Prostě mi to tak uklouzlo. V tu chvíli jsem to tak cítil, ale prostě nedomyslel, co říkám,“ vysvětluje Vondruška. Svěrák podle něho ale není jediný, kdo mu dal jasně najevo, že v divadle už pro něho není místo. „Když jsem potkal dva další členy souboru, Miloně Čepelku a Petra Brucknera, řekli mi, ať už se neukazuju. Šli zřejmě zrovna od Svěráka,“ popisuje Vondruška.

Jak říká, všechno je mu moc líto. „V divadle jsem od 60. let. Nepřestal jsem v něm hrát ani po těžké autonehodě, která mi před dvěma lety úplně vyřadila páteř z provozu. Cimrman byl a dosud je můj život. Jsem na tom teď psychicky vážně mizerně,“ posteskl si Vondruška.

Fotogalerie
2 fotografie

Naděje umírá poslední

Tomu teď přece jen svítá malá naděje. „Volala mi tuhle paní ředitelka divadla Jana Pazderníková. Prý kdy se objevím? Tak jsem jí řekl, že mě Svěrák vyrazil, a ona: To bude zase dobrý. Vydržte. Ono ho to přejde. Znáte se léta a kvůli takové hlouposti se přece nekončí,“ popsal Vondruška s tím, že ho slova ředitelky potěšila. „To bylo takový milý. Já totiž opravdu čekám, že mně zazvoní jednou telefon a v něm mi Svěrák řekne: Přijď!“

Když Blesk zavolal v úterý Zdeňku Svěrákovi, zvedla mobil jeho manželka. „Nechal si telefon doma. Je už v České televizi. Má tam večer přímý přenos Paraple,“ vysvětlila Svěrákova choť manželovu nepřítomnost.