„Najednou mě chytne motolice, dostanu závrať, ztratím rovnováhu a v záchvatu končím na zemi,“ popsala deníku Aha! před čtyřmi lety Havelková. „Potom se mi sluch a rovnováha vždycky trochu upraví a já ze země vstanu,“ řekla tehdy herečka. Ta totiž musela kvůli nemoci skončit i v Kouzelné školce. Nemoc, která postihuje rovnovážné ústrojí v uchu, je neléčitelná. Ani rozsah záchvatu nelze dopředu nikdy předvídat.

Havelková riskovala již před čtyřmi lety, kdy žila doma sama. Domov pro seniory tvrdošíjně odmítala. K rozumu ji v roce 2014 přivedl až záchvat, během něhož upadla na podlahu a ležela tam celou noc. Syn, muzikant Ondřej Havelka (61) ji tehdy odvezl do gerontologického centra. Byla samá modřina a nemohla se hýbat. Z gerontologického centra už se pak domů nevrátila. „Sluch se jí ale rapidně zhoršil, téměř neslyší," řekl Aha! zdroj.

Co je vlastně Meniérova nemoc

Toto onemocnění se projevuje akutními záchvaty se silným točením hlavy. Doprovází ho pocit tlaku a plnosti ucha. Postižený velmi často upadne, protože závratě jsou tak prudké, že se rovnováha vůbec nedá udržet. Kromě toho se tato nemoc projevuje i poruchami sluchu, které se časem zhoršují, a může dojít až k jeho úplné ztrátě.

 

Fotogalerie
28 fotografií