Pražská rodačka (4. dubna 1926) v metropoli kdysi hostovala i v Národním divadle. Na scénách Městských divadel pražských působila 17 let. Mezi její nejoblíbenější role z tohoto období patřila Líza Doolittlová (se Svatoplukem Benešem) v Shawově Pygmalionu, v Kiltyho dramatizovaném dialogu Drahý lhář byl jejím partnerem Karel Höger a v Maughamově hře Julie, ty jsi kouzelná Oldřich Nový.

Video
Video se připravuje ...

Filmová Lída Baarová Zdeňka Procházková slaví 90! Podívejte, jak senzačně vypadá! Blesk TV

Procházková se může divákům také připomínat filmy z 50. a 60. let minulého století, například Mrtvý mezi živými, Týden v tichém domě, Ztracená tvář, Nezlob Kristino nebo Z mého života. Značný ohlas mělo její účinkování na Světové výstavě v roce 1958 v Bruselu, kde uváděla trojjazyčně představení Laterny magiky. V 80. letech si zahrála tajemnou dámu v Herzově hororu Upír z Feratu. 

Prvním manželem Procházkové byl o 17 let starší herec Karel Höger, podruhé se provdala za rakouského podnikatele Ericha Hartmanna. 

V roce 2003 obdržela ve Vídni vyznamenání (medaili Artis Bohemiae Amicis) za šíření dobrého jména české kultury v zahraničí.

Fotogalerie
12 fotografií