Otec Pavlíny Jiří Pořízka byl v minulosti režimem označen za »nepřítele lidu«. Když začala okupace, oprávněně se začal bát o osud svůj i své rodiny. V Prostějově, kde žili, se objevili cizí vojáci a Pořízka usoudil, že je na čase utéct. Všude byl zmatek, nikdo pořádně nevěděl, co se děje. Se svou krásnou manželkou Annou naskočili na motorku a vydali se k hraničnímu přechodu. Právě kvůli tomu, že prchali na motorce, s sebou nemohli vzít Pavlínku.

Plánovali se pro ni vrátit, až se situace uklidní. Na přechodu v Mikulově vlála československá vlajka na půl žerdi. To bylo znamení vzdoru a nezávislosti. Přesto byly všude tanky. Pořízkovi se dostali do Rakouska, kde se přidali ke Švédské misi. Podařilo se jim dostat do země a v roce 1969 jim byl přidělen studentský byt v Lundu na jihu Švédska.

V komunistickém Československu jim mezitím zabavili majetek a odsoudili je za nedovolené opuštění republiky. Pavlínku mezitím vychovávali babička s dědečkem. S rodiči komunikovala jen telefonicky. „Pavlína nám zpívala do telefonu,“ zavzpomínal Pořízka pro web Cesty ke svobodě, který o pokusu o vysvobození budoucí modelky informoval.

Ze Švédska se pokusil otec svou dceru dostat diplomatickými cestami, ale všechny selhaly. Anna se tehdy zhroutila. Jejich příběhu se věnovala hodně i švédská média. Právě tak se o osudu nebohé Pavlínky dozvěděli Christer Larsson a Karl-Göran Wickenbergh. Ti nesnášeli komunismus a chtěli podniknout dobrodružnou výpravu.

Video
Video se připravuje ...

Pavlína Pořízková trpí depresemi Mirka Dvořáková ,Petr Soukup, Luděk Mazák

Rodičům nastínili plán, jak jejich dceru získat zpět. Do Československa se vydají půjčeným letadlem Piper Cherokee Arrow. Budou předstírat zájem o koupi letadla značky Zlín. Pak ale zamíří do Prostějova, kde předají dopis od Anny babičce Pavlíny, která jim předá holčičku a oni s ní pláchnou zpět do Švédska.

Rodiče souhlasili. Odvážní piloti se tak vydali za železnou oponu a skutečně se jim podařilo dostat až k prarodičům Pavlíny. Jenže neuměli ani slovo Česky, a tak jim babička holčičku nevydala. „Risiko,“ řekla jim tehdy mezinárodním výrazem. Piloti se tak vrátili s nepořízenou do své domoviny.

Ve Švédsku ale jednoho z pilotů napadl ještě odvážnější plán – do Československa poletí i s Annou, kterou zamaskují parukou a brýlemi a budou ji vydávat za manželku jednoho z nich. Maminka Pavlíny souhlasila, i když byla znovu těhotná. Těhotenské bříško se jí podařilo zamaskovat.

Jenže tentokrát piloty i s Annou zadrželi dříve, než se stačili dostat do Prostějova. Psal se 24. říjen 1971. Piloti byli odsouzeni na šest let, ale naštěstí byli o rok později vyhoštěni do domoviny. Strhla se však vážná diplomatická roztržka mezi oběma zeměmi. Annu překvapivě StB propustila za rodiči a dcerkou, ale neustále ji sledovala. Žena pak v Československu porodila syna Jáchyma.

StB se pokusila rozdělit rodinu, ale neuspěla. Anna neustále žádala o možnost vycestovat do Švédska. Marně. Podařilo se až o tři roky později, dne 12. března 1974 dostala konečně povolení. Malá Pavlínka se tak konečně setkala s otcem, kterého si pamatovala jen z telefonu, a tatínek mohl obejmout dceru, kterou neviděl většinu jejího života. Vlastního syna spatřil dokonce poprvé...

Fotogalerie
18 fotografií