Talent, jaký se rodí jednou za 100 let. Libuše Šafránková ale není jen slavná Popelka. Rolí, které by si zasloužily nesmrtelnost, byly desítky, možná stovky. A nejen před kamerou, ovládla také divadelní jeviště.

Dojala i rejžu

Filmová kariéra začala postavou Barunky v Babičce. Lepší vstup herečka mít nemohla. „Angažovali ji jako šestnáctiletou. A jako úplně první scénu musela točit právě tu poslední, nejdojemnější, kdy jde Barunka oznámit včeličkám, že babička zemřela,“ vzpomínají pamětníci legendární scény. „Libuška byla nesmírně přesvědčivá, tekly jí opravdové slzy, žádný glycerin. Režisér Antonín Moskalyk byl tak uchvácený jejím výkonem, že nechal bez dechu běžet kameru, i když kameraman už čekal na stopku,“ popsala fantastický filmový debut Šafránkové přímá účastnice natáčení.

Abrháma jí dohodil Krejča

Po konzervatoři si Šafránkovou vzal z rodné Moravy do Prahy legendární divadelní režisér Otomar Krejča. Právě on upozornil do té doby nezadanou něžnou krásku s výbušným temperamentem na inscenaci Višňový sad v pražském Činoherním klubu. Jako milovníka a znalce Čechova ho představení nezaujalo, s výjimkou jediného herce – Josefa Abrháma. A Libuška byla lapena. V roce 1976 si herečka o 13 let staršího kolegu vzala. Brzy nato čekali dítě. Právě kvůli synovi Josefovi, který nyní o mamince natočil ojedinělý dokument, Šafránková tehdy odřekla nabídnutou roli Alžběty Čeňkové v seriálu Nemocnice na kraji města. „Chtěla jsem se věnovat jen dítěti, být jenom mámou, starat se a kojit,“ vysvětlila herečka.

Komedie i tragédie

Vedle skvělých komediálních fi lmových rolí, jako je například záletnice ze snímku Vesničko má středisková, manželka ve Vrchní, prchni a ve Svatební cestě do Jiljí nebo maminka v Báječných létech pod psa, dostala Libuše naštěstí i nabídku na film Všichni moji blízcí. Škoda, že takových rolí nebylo víc. Jako matka, která se musí odloučit od syna, aby mu zachránila život, vehnala většině diváků slzy do očí. Na podobnou postavu herečka ještě stále čeká!

Všichni její chlapi

Šafránková v soukromí dokazuje, že na kole nejezdí jen kvůli scénáři, jako tomu bylo v populární Vesničce. Zakoupila kola celé rodině a vyráží s vnuky Josífkem (6) a Toníkem (4) i s manželem Josefem (73) na romantické výlety do přírody.

Stará se spolu se snachou Denisou Grimmovou o ty své čtyři chlapy, vyvařuje jim a podle rodinných příslušníků jí není cizí ani práce se šroubovákem a kladivem.

Stejně jako Popelka, kterou poprvé v historii představila jako šikovnou zručnou dívku a ne jen pasivní čekatelku na prince.

K herectví dotlačila i sestru

Libuše byla přesvědčená, že její o 5 let mladší sestra Miroslava (54) musí cítit stejnou touhu po herectví jako ona sama. Začala ji proto připravovat na hereckou dráhu.

Jednou zavřela Mirku do skříně a přikázala jí, aby dělala, že je v rádiu a komentuje sportovní zápas. „Musíš mluvit rychle,“ nabádala ji a předvedla hned, jak to má dělat. „Neustoupila, muselo být po jejím. Teprve pak mě pustila ze skříně,“ přiznala v dokumentu Miroslava.

Libuščino úsilí přineslo ovoce. Z Mirky se herečka stala. I když šla v 15 letech na průmyslovku, režisér Karel Kachyňa ji stejně pro kameru objevil. Mirka hrála v Robinsonce, v pohádce Malá mořská víla, kde se dokonce sešla s Libuší, objevila se jako »Borůvka« v Básnících, v seriálu Arabela se vrací představovala samotnou Arabelu a naposledy točila cyklus Co teď a co potom.

Fotogalerie
13 fotografií