Rozhovor s herečkou Zlatou Adamovskou pro server Doma.cz nemohl začít ničím jiným, než otázkami týkajícími se seriálu Ordinace v růžové zahradě, kde který teď Zlata natáčí. "Jsem tam už šestým rokem. Kolem Vánoc bude mít celý štáb asi týden volno a po Novém roce se znovu vrhneme na natáčení dalších dílů. Moji postavu Běly Valšíkové, čekají zajímavá překvapení a nové osudy. Myslím, že se televizní diváci mají na co těšit," řekla na úvod.

Na svátky tedy bude mít volno. Jak je stráví? "Vánoce trávím v rodinném kruhu a vždycky doma. Už vlastně tradicí je, že dopoledne chodíváme s kamarády na šneky do různých restaurací. Pak následuje krátká procházka a večer se sejdeme u vánočního stolu," prozradila.

Na dárky je expert dcera, myslí si herečka

A co tradice, dodržuje je? "Olovo jsem lila naposledy se svojí babičkou a házení střevíce považuji za přežitek. Je to tradice z let, kdy žena, vdá-li se, bude zabezpečena. V dnešní době emancipace je to vlastně k smíchu. A z dnešního pohledu zkušené ženy, vím, že manželství vám nezaručí vůbec nic. Nicméně jablko si na Štědrý den rozkrojíme za zvuku koled vždycky," svěřila se. "Stromeček jako symbol vánoc u nás nikdy nechyběl. Vždycky čerstvý, voňavý. Stejně tak tomu bude letos,“ dodala ještě k tradičním vánočním zvykům.

Na vaření hostiny naštěstí není sama. "O přípravu štědrovečerní večeře se dělím se svojí maminkou. Ona vyrobí českého kubu a také bramborový salát. Já mám na starosti ryby. U nás už léta děláme obalovanou tresku. Začali jsme ji dělat v době, kdy byly děti malé, protože je bez kostí, je zdravější než kapr a nám prostě i víc chutná," vysvětlila herečka.

Co se týče dárků, radost má samozřejmě z každého. "Dárky si dáváme takové, aby tomu druhému udělali radost. Někdy velké, někdy malé. Někdy praktické, někdy jen pro potěšení. Nejlepší a nejnápaditější dárky u nás v rodině vždycky vymyslí dcera Bára," myslí si Zlata.

Fotogalerie
4 fotografie