"Je nadšen," prohlásila zástupkyně ředitele fondu Inna Krylová. "Strašně by chtěl pokračovat ve výzkumu," řekla a dodala, že během ponoru režisér odebral vzorky půdy ze dna jezera, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Bajkal, jehož hloubka dosahuje až 1680 metrů, obsahuje pětinu světových zásob sladké vody a je útočištěm 1500 jedinečných druhů rostlin a zvířat.

Kanadský režisér sestoupil na dno nejstaršího a nejhlubšího jezera na světě v ponorce Mir-1, což je miniponorka podobná té, kterou použil při natáčení Titaniku. Tehdy v roce 1995 v rámci natáčení svého největšího hitu podnikl Cameron dvanáct ponorů k vraku Titaniku.

Před dalším Avatarem bude natáčet film o podvodním světě

Když se dnes kanadský režisér opět vynořil na hladinu Bajkalu, otevřela posádka láhev šampaňského na oslavu úspěšného ponoru a také na počest jeho narozenin, řekla Krylová. Cameron má také další podvodní projekty. Prozradil, že v Austrálii se podílí na stavbě ponorky, se kterou se chce podívat do hloubky 11.000 metrů, což je dvakrát větší hloubka, než kam se dosud někdo dostal. Vyvíjí také podvodní 3D kameru a v plánu má i natočení podvodního celovečerního filmu, který možná udělá ještě před pokračováním Avataru.

Kromě toho pomáhá americkému Národnímu úřadu pro letectví a vesmír (NASA) s vývojem 3D kamerového systému s vysokým rozlišením pro vesmírnou sondu Curious. K Marsu odstartuje v říjnu roku 2011 a měla by potvrdit vhodnost planety pro obývání lidmi.