Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čermáková: Teď nemám žádnou rodinu!

Jaroslava Čermáková
Jaroslava Čermáková  (Autor: Ondřej Požár)
Autor: Ondřej Požár - 
16. září 2008
16:05

Od úterního rána probíhal proces kvůli výměně miminek. Jako poslední u soudu vypovídala Jaroslava Čermáková (26), maminka Veroniky-Nikoly.

"Před záměnou jsme měli vzorné manželství bez hádek. Na narození dítěte jsme se těšili. Po porodu dostalo miminko provázek s kolečkem a číslem," začala svou výpověď Čermáková.

Pak jí prý přišlo divné, že Verunka má o skoro půl kilogramu vyšší váhu než při porodu. Sestry ji však uklidnily, že zaměnily váhu, když nešly počítače. "Stoprocentně jsem jim věřila a důvěřovala," uvedla žena.

Když se vrátila z porodnice s dítětem domů, manžel se o ně vzorně staral, dokonce si vzal týden dovolenou. "Bylo to naprosto úžasné. Byli jsme pořád spolu, bral Verunku na procházky a postaral jsem o ni, když jsem šla k doktorovi. Já se snažila, abychom byli pořád spolu, aby Verunka věděla, kdo je její máma a táta," plakala Jaroslava Čermáková.

Chtěla také, aby si na Verunku zvykla celá její rodina. "Kojila jsem Verunku tři měsíce," upřesnila. Stejně jako její muž popsala návštěvu sociálních pracovnic a ředitele třebíčské nemocnice, kteří jim přijeli říct, že Verunka zřejmě není jejich dcera. "Řekli mi, že jedna paní ležela v porodnici v době, kdy jsem tam byla i já, a vyměnili jí dítě. A požádali nás, zda bychom podstoupili testy DNA," vypověděla žena.

Po odebrání vzorků chtěli, aby výsledky testů věděli co nejdřív. "Měla jsem strach o druhé dítě, které jsem tehdy čekala. Pak nám řekli, že Verunka není naše. A holčička v té druhé rodině je naše dcera. Vše, o co jsem se těch deset měsíců snažila, je pryč! Deset měsíců jsem vychovávala dítě, které mi pak vzali. Přemýšlela jsem, kde je naše dcera a zda netrpí. Říkala jsem, že Verunka je moje a nikomu ji nedám!" slzela dojetím Jaroslava Čermáková.

Hned druhý den domluvily sociální pracovnice setkání s druhou rodinou v Jihlavě. "Dovezli Nikolku v sedačce. Hned jsem viděla, že je nám podobná, že to je naše dcera. Bylo to ale, jako kdybych viděla dítě od sestřenice. Žádný mateřský cit nezafungoval. Pak jsme se vídali dvakrát třikrát do týdne a snažili jsme se holčičky poznat. Je pravda, že Verunka šla víc za mnou a Nikolka za paní Trojanovou. Psycholožka říkala, že já jsem na tom líp, že to lépe zvládám. Paní Trojanová na tom byla hůř. Vím i o tom, že psycholožka poradila paní Trojanové tu věc s hrobečkem," vypověděla žena.

Nikolka-Veronika má podle ní občas záchvaty hysterického pláče. "Mám pocit, že se bojí, že ji zase někdo odvede. Mívá to občas. Nikolku mám ráda, ráda si s ní hraji. Veroniku mám taky ráda, ale víc než Nikolku. Když s ní paní Trojanová přijede, tak mě to deptá, nemůžu to vidět. Psycholog mi řekl, že bude lepší, když se budeme vídat třeba jen o svátcích," míní Čermáková.

Měli prý krásné manželství, teď nemají vůbec nic! "Máme v manželství vážné problémy. Jen na sebe křičíme. Já manželovi vyčítám, že si nedokáže vytvořit vztah k Terezce. Snila jsem o tom, že budu mít krásnou rodinu. Ale nemáme rodinu žádnou! Byla jsem pro to, abychom si ty holčičky vrátili, ale jen proto, že holky jsou na prvním místě, já jsem až někde vzadu. Nedokázala bych vzít Terezce vlastní sestřičku a vysvětlit jí, proč nemá sestřičku u sebe. A nedokázala bych Verunce vysvětlit, proč jsem ji nepustila k její vlastní mámě. Ty holky se to stejně jednou dozví," říká žena.

"Největší újma je v tom, že máme doma druhou holčičku Terezku. Ta se teď otáčí na bříško a směje se. A já uvažuji nad tím, že nevím, co v tom věku dělala Nikolka. Musím jít a zeptat se na to cizího člověka. Je to záležitost na celý život. A myslím, že největší újma teprve přijde, když všichni ví, že holky jsou vyměněné děti. A když půjdou do školy, tak se jim ostatní děti budou smát. Když se dívám na Terezku, tak přemýšlím, jestli je opravdu moje," zaleskly se v očích ženy další slzy.

Medializaci označila za velmi nepříjemnou, proto se už nechce s novináři stýkat. "Po odhalení záměny nás naháněli v autech novináři. Tak jsme radši zastavili a já jsem jim odpověděla na dvě otázky," řekla Čermáková.

Stejně jako Trojanová zvažuje, že v nejbližší době vyhledá odbornou pomoc psychiatra. Výslech Jaroslavy Čermákové skončil krátce před 16. hodinou. Soudce Michal Ryška poté jednání odročil.

O soudu rovněž čtěte:

Jan Čermák: Špitál mi zničil vztah s manželkou!

Trojanová: Chtěla bych mít Nikolku u sebe!

Otec Nikolky: Ty děvko, nadával jsem ženě!

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání