Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Klukům chyběla láska a drtily je kruté zážitky

Fotografie
 (Autor: internal)
Autor: Ondřej Požár - 
24. července 2008
11:23

Teta z Klokánku Irena Plevová sdělila, že kluci se občas rvali. Jakub (10) vystupoval v sourozeneckém vztahu jako dominantní. Ondřeje (8) prý neuznával a byl vůči mladšímu bratrovi agresivní.

Bratry navíc podle svědkyně psychicky drtily hrůzné zážitky tak, že po fyzické námaze byli unavení a nemocní.

"Když byl Ondra zavřený v komoře, dostával určitý typ stravy. Třeba perník nemohl ani vidět. Říkal, že se mu přejedl, když byl v komoře! Hygienu chlapců jsem musela absolvovat s nimi. Postupně se učili hygienickým návykům, které odpovídaly chlapcům jeho věku," vysvětlila.

Když podle ní přišla řeč na nějaké zážitky chlapců, řekl Ondra Jakubovi, že tam nebyl, protože byl zavřený v komoře! "Kluci se odlišovali od ostatních dětí v Klokánku tím, že vyžadovali fyzický kontakt s blízkými osobami. Bylo na nich vidět, že mateřský cit a láska jim chyběly.

Ondra jednou nakreslil obrázek, na němž bylo policejní auto s mřížemi. Za nimi byla hlava. "Ondra říkal, že to je mamka a vezou ji do vězení, kde bude zavřená," odhalila další šokující poznatek Irena Plevová. Kluci podle ní potřebovali mít jistotu, že dvě tety, které se o ně staraly, se jich nebudou na nic vyptávat.

"Už při první večerní hygieně byly vidět na Ondrovi velké jizvy. A Jakub hned říkal, že byli na letním skautském táboře, kde je ve stanu poštípali sršni. Věděla jsem, že to není pravda, ale dál jsem o tom schválně nemluvila," uvedla svědkyně.

Potvrdila také, že Ondřej měl mezery ve vzdělání. "Bylo vidět, že kvalita domácí výuky není dobrá. Naopak Jakub závěrečné zkoušky udělal. Pak jsme se snažili, aby kluci drželi krok ve škole s dalšími dětmi. Jakub však nerad psal úkoly. A dalo práci je motivovat, aby se šli vůbec učit. Kluci berou zcela přirozeně fakt, že se o ně v Klokánku starají dvě tety," sdělila Plevová.

Jakub byl podle ní velmi smutný z toho, když mu spolužáci řekli o televizním zpravodajství, kde se mluvilo o kuřimské kauze. Psychika chlapců se odrážela i na jejich zdravotním stavu. Po hrách, sportování a fyzické námaze byli unavení a často se stalo, že druhý den onemocněli.


Podle další vychovatelky neměli chlapci základní civilizační návyky. Více zde.

Soud vyslechl i dědečka chlapců, Ladislava Mauera. Více zde.

Podle výpovědi jednoho ze svědků si Jan Turek půjčil na chlapce psí klec. Více zde.

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání