Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V oddílu byl dril a Škrla byl spíš na kluky!

Autor: Ondřej Požár, Miroslav Homola - 
23. července 2008
14:10

AKTUALIZOVÁNO: Zajímavé bylo dnes i svědectví Tomáše Herforta, člena oddílu Mravenců. Byl to prý normální skautský oddíl, který vedl Josef Škrla. O něm se až někdy před dvěma roky dověděl, že je homosexuál!

"On byl hlavní autorita, všichni ho uznávali. Zajímavý byl vývoj oddílu. Zpočátku to byl skautský oddíl, pak tam byla východní filozofie a jóga," řekl Herfort.

Přiznal, že v oddílu zažil extrémní věci. "Oddíl byl jako rodina. Třeba jsme postavili tábor pro děti za tři dny. Bylo to náročné i fyzicky, ale byli jsme na to cvičení a trénovaní," uvedl svědek.

Potom se to podle něj "přehodilo" na Poselství Grálu. Vyústilo to z východních filozofií. "Vždy tam šlo o duchovno a filozofii. Když jsem odešel, tak jsem si dlouho myslel, že já jsem ten špatný a oni jsou dobří. Ztratil jsem tam pět let života. Musel jsem si to pak v hlavě srovnat sám. Problém byl, že to bylo uzavřené. A nezbýval čas na to, aby si třeba člověk našel holku. Byl to takový svět sám pro sebe.

Měl jsem tehdy přítelkyni, se kterou jsem přestal chodit kvůli Škrlovi. On mě za ní jednou pustil z lesní brigády. Musel jsem však vrátit zpět. Byl jsem tenkrát tak zmanipulovaný, že jsem se na brigádu vrátil a brečel jsem. Kdybych se nevrátil, tak by mě odvrhli a byl bych ten špatný," vypověděl Herfort.

Chodil často i do rodiny Škrlových. "Barbora Škrlová vyrůstala jako úplně normální dítě. I Honzík Škrla byl normální kluk," řekl Herfort.

Mluvil i o výpravách do rumunských hor. Popsal i výlet na horu Poselství Grálu v Rakousku, kde ve skupině 15 mladých lidí prošel procesem tzv. zpečetění. Až později se Herfort dověděl, že Josef Škrla byl homosexuálně orientovaný. "On byl spíš na kluky. I ten oddíl byl chlapecký. A přicházeli tam kluci ve věku 14 a 15 let. Josef Škrla byl ve slipech a dotýkal se mých zad. Ale nebylo to nic špatného, spíš to bylo příjemné. Šlo o čištění aury, on mi nikdy do rozkroku nesáhl!" sdělil svědek.

Podle něj peníze vydělané na brigádách, kde se třeba sázely stromky v lese, držel Josef Škrla. "Dostal jsem peníze snad jen jednou, pak už měl fond peněz jen Škrla a my jsme už nikdy prachy neviděli. Říkal jsem to později Viktoru Skálovi. On mi řekl, že jsem ten špatný a jen Josefa Škrlu špiním," řekl Herfort.

Po odchodu z oddílu Mravenců v roce 1989 mu tři čtyři roky trvalo, než si srovnal životní hodnoty a poznával svět kolem sebe. Kvůli opuštění skupiny se dokonce později rozvedl s první manželkou. "Ale tam už nejde se vrátit zpět do oddílu. Tam byl pravou rukou Škrly pan Dvořáček, pak byl pan Skála a teprve pak byli ti ostatní. Když udělali něco výjimečného, byli dobří, pak ale měli třeba propad a byli špatní," popsal vztahy Mravenců Tomáš Herfort.

Josefa Škrlu prý naposledy potkal před sedmi lety v centru Brna. "Škrla vytvářel klima v oddílu a veškerá manipulace pocházela od něj. Kdyby tam nebyl, tak tam nic takového nebylo. Myslím si, že Škrla mohl zmanipulovat kohokoliv," míní svědek. Podle něj musel mít Škrla vazby na tehdejší StB, když dokázal vyvézt do Rakouska patnáct mladých lidí.

Na schůzkách oddílu se třeba předčítalo z učení čínského mudrce Lao-Ce a cvičila se jóga. "Taky jsme třeba šli dvanáct hodin na běžkách. Byly tam extrémy, kdy lidi padali únavou. A jóga mi pomohla to přežít," uvedl Herfort.

"Vnímám to jako zášť pana svědka, který byl vykořeněný z oddílu," oponovala mu Kateřina Mauerová. "Poté, co jsem zažil pronásledování pana Dvořáčka Viktorem Skálou, tak si myslím, že to bylo agresivní," odvětil Herfort.


Při projevu příležitostného herce a dabéra Tomáše Herforta byla zjevně nejvíce nervózní a rozčilená obviněná teta chlapců Kateřina Mauerová.

Ta je vždy cynicky klidná, teatrálně schovává obličej do dlaní i v době přelíčení, kdy ji nikdo nefotí. Vystoupení Herforta ji však natolik vyvedlo z míry, že okamžitě začala oponovat, že lže, že z něj mluví závist k ostatním členům ve skautském oddílu, který se později jednoznačně přeměnil na vyznavače Hnutí grálu.

Herfort popisoval např. podivné praktiky neomezeného a nesmlouvavého šéfa oddílu Josefa Škrly, kdy se vztahy mladých chlapců k dívkám absolutně netrpěly.

"Mě zachránil vztah k ženám. Jen díky tomu jsem našel sílu odejít. A stejně mě to ještě několik let trvalo, než jsem se s tím smířil. Byli jsme tak vystresovaní a vychovaní, že každý kdo měl byť jen myšlenky, které se neshodovali se Škrlovými postupy nabyl dojmu, že je on sám viníkem, nikoli ti ostatní okolo. I já jsem měl ještě několik let pocit, že jsem jakási temná špatná síla," uvedl herec.

Naznačoval i podivné možnosti bývalého vojáka z povolání Škrly, který dokázal ještě v době totality vycestovat se skupinou 15 mladých chlapců do Rakouska na jakýsi zasvěcovací obřad hnutí Grálu což bylo v době komunismu pro každého téměř nemyslitelné.

Mluvil také o brigádách pro čs státní lesy, kdy sázely stromky, nebo v cementárnách. "Jen jednou jsme dostali nějakou korunu, jinak si všechno nechával ŠKrla sám," uvedl Herfort.

Do skupiny jej přivedl spolužák z konzervatoře Viktor Skála, herec městského divadla v Brně, který bude svědčit zítra.


Podle výpovědi zasahujícího hasiče ležel Ondra v kobce se spoutanýma rukama i nohama a kolem něj byly výkaly a zvratky. Více zde.

U soudu vypovídala i Ondřejiva učitelka. Více zde.

Vchod do kobky prý bránily sestry Maurerovy vlastními těly. Více zde.

Vězení v Domě dětí a mládeže Paprsek bylo prý málem odhaleno již v roce 2004 při náhodné kontrole. Více zde.

 

 

 

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání