Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Skinheadská vražda před soudem

Autor: ČTK, INT, jos - 
16. července 2008
13:20

VIDEO: Neonacistický skinhead Jiří Fous zabil nožem Jana Kučeru, který se hlásil k tzv. SHARP skinheadům. Fousovi hrozí až 15 let. Bitku z 18. 1. zachytily průmyslové kamery. Podívejte se na video příbramské vraždy.

Případ Jiřího Fouse začal dnes projednávat Krajský soud v Praze. Muži hrozí v případě uznání viny 12 až 15 let vězení, nebo i výjimečný trest.

Podle obžaloby pobodal na schodech příbramské restaurace Na Chmelnici osmnáctiletého Jana Kučeru, který zraněním později podlehl.


VIDEO: Vražda zachycená průmyslovou kamerou (soud bude mít těžkou práci, videozáznam totiž může svádět i k domněnce, že se Fous pouze bránil, když ho Kučera napadl.)


Činu údajně předcházela hádka a potyčka, za kterou pravděpodobně stály názorové neshody. Oba aktéři totiž podle dostupných informací patřili k odlišným frakcím hnutí skinheads. Zatímco Fous se prý hlásil k neonacistům, Kučera se sám na své webové stránce označoval za stoupence skinheads označovaných jako SHARP, kteří zaujímají antirasistické a antifašistické postoje.

Pobodaný mladík podle záchranářů silně krvácel a po chvíli upadl do bezvědomí. Byl převezen do příbramské nemocnice, kde o dva dny později zemřel.

Neonacista nejsem, militarista ano!

Fous ve středu u soudu pronesl, že není neonacista. "Sám mám snědší pleť," hájil se. Přiznal ale, že k příbramským neonacistům patřil jeho kamarád, a proto se s nimi občas objevoval a také dodal, že je militarista (při činu byl oblečen do bundy, kterou nosila za války německá armáda).

Na svou obhajobu Fous řekl: "Vyřítil se na mě za strany a dal mi dvě rány na hladu. Jednu jsem dostal do levého spánku, úder, který mířil na obličej, jsem vykryl. Pak jsme šli k sobě – a víc si nepamatuji. Jen to, že když jsem odcházel, ucítil jsem teplo na ruce. Viděl jsem krev – a od krve byl i nůž, který jsem předtím vytáhl z pochvy, abych postrašil útočníky," popsal Fous osudný konflikt.

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání