Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Pokorná: Jakub tvrdil, že má jizvy od sršňů!

Autor: Ondřej Požár - 
26. června 2008
10:17

Jako první dnes vypovídá ředitelka Klokánku v Brně Ditta Pokorná. V soudní síni jsou opět jen sestry Klára (31) a Kateřina (35) Mauerovy a Jan Turek (32). Sourozenci Škrlovi a Hana Bašová chybějí.

Pokorná objasnila okolnosti přijetí Aničky a týraných chlapců do azylového zařízení Fondu ohrožených dětí loni v květnu.

"Přijímali jsme je 10.května. Nejdřív přijela sociální pracovnice Kubíčková a soudní vykonavatel a dovezla oba chlapce. Upozornila, že předběžné opatření je vydáno na dívku jménem Anna, kterou přivezou později," uvedla Pokorná.

Novinář Patočka vystupoval jako přítel rodiny

Pak přišel novinář Jakub Patočka kvůli Aničce. "On řekl, že je rodinný přítel rodiny Mauerových, která má v péči Annu," sdělila svědkyně. Podle ní také tehdy do Klokánku volalo ministerstvo práce a sociálních věcí a žádalo nadstandardní péči. Patočka si ověřoval, zda u Klokánku nejsou novináři.

Ondra o Aničku pohledem nezavadil

U přijetí Aničky byla psycholožka a sociální pracovníci. Dívka neodpovídala na dotazy, byla ve špatném stavu. "Snažili jsme se o kontakt pomocí hračky. Schovávala se za plyšového medvídka. Chtěli jsme Annu uklidnit. Pobíhali tam chlapci. Ondra o Aničku nezavadil pohledem, Jakub ji několikrát pohladil. Ukázali jsme jí pokoj, v němž bude ubytována," vykládala Pokorná.

Kateřina v Klokánku zůstat nemohla, ale mohla s ní být co nejdéle a mohla přijít brzy ráno. "Kateřina Annu vylíčila jako dítě s autistickými rysy. Ptali jsme se na zvyky Anny. Kateřina ale nebyla schopná říct, kdy třeba dívka vstává. Chtěli jsme Aničku vyšetřit odborníky bez kontaktu s rodinou. A řekli jsme Kateřině, ať přijde druhý den v 10 hodin dopoledne," uvedla ředitelka Klokánku.

Kateřina byla s Aničkou nezvykle dlouho v koupelně

Večer šla Anička spát. "Ještě před tím ale byla Kateřina s Aničkou podezřele dlouho v koupelně. Bylo to divné! Kolem půlnoci jsem odjela domů. Ve dvě v noci mi volala kolegyně, že Anna naříká a je neklidná. Ráno Anička odmítala jíst a pít," popsala situaci svědkyně.

"Aničku pak vyšetřila psycholožka. Upozornila, že by bylo třeba dívku vyšetřit na klinice. Předepsala jí léky. Oznámili Anně, že ji převezou do nemocnice. "Prosím, neodvážejte mě, já už nebudu zlobit!" prosila Anička. Odborníci se dohodli, že zůstane u nás, ale byli jsme připraveni odvézt ji do krizového centra. Pak volala Kateřina. Řekla jsem jí, že vyšetření nejsou ještě u konce. Kateřina chtěla s Annou mluvit po telefonu. Obě věděly, že je telefonát odposlouchávaný. Kateřina Anně řekla, že jsme ji nechtěli za ní pustit,“ uvedla Pokorná.

Nesamostatná Anička zvládla "sama" útěk z okna

O útěku Anny se dověděla ve dvě hodiny v noci od vychovatelky, která jí volala: "Je otevřené okno v pokoji a Anna zmizela!" Po dívce, která vážila kolem 40 kilogramů, začala pátrat policie. V Klokánku se střídaly týmy vyšetřovatelů. "Pak přijel pan Patočka s tím, že má důležité informace. Uvědomila jsem si ale, že on nám neřekl o Aničce vůbec nic. Naopak on získal informace ode mě," řekla dále ředitelka.

"Bylo pro nás nepředstavitelné, že Anička utekla sama oknem. Ona byla nesamostatná a nedokázala jsem si představit, že by Anna vyskočila v noci do zahrady ke stromu," řekla svědkyně.

Jakub tvrdil, že jizvy má od sršňů

Ondřej se podle ní zpočátku v Klokánku choval podivně. Neměl běžné životní návyky. Lékařka Kubíčková odhalila na tělech chlapců jizvy v různých fázích hojení a na různých místech. Jakub tvrdil, že mu to udělali sršni! Když Anna uprchla, Ondra jen řekl: "Jo, ona zase utekla!" Jakub se naopak o Aničku zajímal. Tvrdil, že se "sestra" umí zakopat a přežít noc v lese.

Jakub se později sám často v noci Pokorné svěřoval s hrůznými zážitky. Hrál si s krokodýlem a mluvil o polévání horkou vodou, o zavírání do klecí, o pálení a řezání. "Všechno jsem si poznamenala a okamžitě jsem to volala a později napsala policejní komisařce Ševčíkové. Jakubův stav se po této výpovědi zlepšil," uvedla Pokorná. Také se stalo, že se Ondřej s Jakubem porvali. Když to ředitelka řešila, Kuba se jí znovu s pláčem svěřil a vzpomínal na ošklivé zážitky z mučení na chatě ve Veverské Bítýšce.

Jakub: Turek mě týral, poznal jsem ho!

Stalo se, že spolužáci Jakubovi ve škole donesli výstřižky z novin, na nichž byla jeho máma. Jakub z toho byl špatný a hledal Ondřeje. Pak začal sám mluvit. "Jak na to mám zapomenout, když se mi vrací ty jizvy?" říkává Kuba, který sám mluví o osobě obžalovaného Jana Turka jako člověka, jenž ho týral.

Jakub podle ředitelky Klokánku občas trpí úzkostí, pláče, dělá trhané pohyby. Ptá se, proč je někdo trápil. "Opravdu už to trápení skončilo? Neskončilo, mám to pořád v hlavě. Ty chaty jsou dvě, nejsem blbý. Měl jsem pytel na hlavě a on mi to dělal. Nevěděl jsem, jestli bude konec. On mě pak vzal a řekl, že jedeme na druhou chatu. A tam trápení pokračovalo. Byl to Jan Turek, vždyť jsem ho poznal," tlumočila Jakubova slova Pokorná.

Radíme se, jak klukům vysvětlit, co se děje

Podle ní měl Ondřej zpočátku problémy s výukou. Jeho znalosti neodpovídaly prvňákovi. Proto ho v Klokánku vyučovala učitelka. A vždy se prý vydržel učit jen několik minut.

"Snažíme se chlapce odpovídajícím způsobem informovat o tom, co se v jejich případu děje. Radíme se ale se soudním znalcem, jak jim třeba podat, že se objevila Anička, že to je Barbora," uvedla svědkyně.

Potvrdila také, že trestně stíhaná dětská lékařka Milana Smékalová odmítla dát Klokánku zdravotní dokumentaci týraných chlapců, což podle Pokorné velmi ztížilo situaci. Ondřej a Jakub prodělávají různé terapie, sportují, dělají například judo a běhají.

Anička se bránila prohlídce

"Dětská lékařka Jana Zahradníčková prohlédla Aničce hlavu, vyloučila akutní infekční onemocnění a viditelné trauma. Anna reagovala odmítavě na vysvlečení a tělesnou prohlídku. Nechtěli jsme ji svlékat násilím," uvedla ředitelka Klokánku.

O Aničce tehdy věděla i šéfka Fondu ohrožených dětí Marie Vodičková. "Klokánek se cítil podvedený chováním Aničky," zdůraznila Pokorná.

Ondra popisoval topení v lavoru

Týraný Ondřej také ředitelce Pokorné popisoval, jak ho Anička (Barbora ) topila v lavoru s vodou. "Ondra řekl, že ho Anička vytáhla, když se ukrýval za truhlou na chatě. Dovlekla ho k lavoru a ponořila mu hlavu do vody. Víc k tomu neřekl. Popsal ale, jak ho svázala Katka, která prý vydávala příkazy," sdělila soudu Ditta Pokorná.


Výpovědi z 6. dne soudního líčení:

Co řekla soudkyně Jaroslava Rezová čtěte zde.

Co řekla soudní znalkyně o psychice Jakuba a Ondry čtěte zde.


Čtěte také výpovědi z 5. dne líčení

1. výpověď:
Policista: Ondra se usmíval, když jsme ho zachránili!

2. výpověď:
Novinář Patočka: Věřil jsem, že je Škrlové 15!

3. výpověď:
Kamarádka Kateřiny: Půjčila jsem dceru k testům DNA

4. výpověď:
Lékařka: Škrlová vydávala skřeky, Ondra nebyl vystrašený

5. výpověď:
Matka Škrlové: Lituji, že jsem o týrání Barbory nevěděla

6. výpověď:

Soused, který objevil Ondru: Vše jsem nahrál na video

Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání