Dobrodružný epos vypráví legendární příběh známého zbojníka Robina Hooda, jehož činy se v lidové mytologii zapsali jako hodné spravedlivosti. V Anglii 13. století se Robin a jeho tlupa rebelů postavili neúnosným poměrům v zemi. Film Robin Hood zaznamenává život obratného lučištníka, který se původodně chtěl vyhnout službě v armádě.

Despotický šerif v novém podání

Po smrti krále Richarda odjíždí Robin do Nottinghamu, města ovládaného despotickým šerifem a stiženého krutými daněmi. Zde se zamiluje do krásné vdovy Lady Marion (Cate Blanchett), která velmi pochybuje o pohnutkách i samotném původu tohoto křižáka z lesa. V naději, že získá ruku Lady Marion a záchrání vesnici shromáždí Robin tlupu zbojníků, jejichž vražedné žoldácké schopnosti jsou srovnatelné jen s jejich touhou po životě.

„V tomto filmu ukazujeme, kdo je šerif z Nottinghamu, Lady Marion a její tchán, jaký je život baronů v jižní části Anglie a jak byla Anglie v té době ovládána“, říká producent filmu Brian Grazer. „Na konci filmu také zjistíte, kdo vlastně je Robin. Konec tohoto filmu je začátkem pro ty tucty filmů, které již byly natočeny,“ dodal.

Robin Hood, film
Autor: Bontonfilm

Russel Crow si oblíbil postavu Robina Hooda už v dětství

Russel Crow se o osud legendárního psance zajímal už dříve a proto roli vzal s radostí. „Byl jsem velmi nadšený“, říká. „Robin Hood mě zaujal už jako dítě. Byl jsem velkým fanouškem různých ztvárnění, které jsem viděl, když jsem vyrůstal. Je to jakési univerzální spojení s Robinem Hoodem, co je vlastně jádrem celého příběhu: někde tam venku je někdo, komu záleží na tom, aby urovnal nespravedlnost. A to je to, na co lidé u Robina reagují.“

Crowe roli přijal s jednou podmínkou. „Řekl jsem, že natočím Robina Hooda jedině jako nové, neotřelé pojetí“, dodal. „Je to jeden z nejdéle přežívajících příběhů v anglickém jazyce. Je potřeba k němu přistupovat s náležitým respektem.“

Robin Hood, film
Autor: Bontonfilm

Robin Hood jako středověký gladiátor

Na filmovém plátně nebo v televizi se Robin Hood objevil už přibližně třicetkrát a až na výjimky se všechny verze držely ustáleného klišé, ve kterém figurovali mocí posedlý šerif z Nottinghamu, jeho všehoschopný poskok Guy of Gisburne, spanilá a bezbranná Panna Mariana a především okouzlující, bezstarostný a odvážný ostrostřelec Robin z Locksley. Ani jednu z těchto zažitých představ Brian Helgeland ve svém scénáři příliš nešetřil.

„Chtěli jsme, aby Robin Hood byl středověkou verzí Gladiátora. Proto jsme si vybrali Ridleyho Scotta,“ říká producent Brian Grazer. „Asi jen on dokáže natočit tak autentický, historicky věrný a přitom divácky atraktivní velkofilm,“ dodává.

Film bude mít v českých kinech premiéru 13.května 2010.

Více informací o filmu naleznete zde.