Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

I zvířata jsou praváci a leváci

Kočky používají k lovení potravy i k péči o mláďata stejně jako fenky pravou tlapku
Kočky používají k lovení potravy i k péči o mláďata stejně jako fenky pravou tlapku  (Autor: scom)
Autor: INT, shp - 
5. května 2010
08:33

Kočky, psi, papoušci, ale dokonce i rybičky jsou praváci nebo leváci. Zjistili to vědci z Královské Univerzity Belfast, když týdny zkoumali chování nejrůznějších zvířat. Zjistili, že kočičí i psí samičky jsou pravačky, zatímco kocouři a psi používají častěji levou přední packu.

Podle vědců zase papoušci používají svoji silnější nohu, ať je už pravá, nebo levá. Žáby jsou ve většině případů praváci a i dokonce keporkak neboli plejtvák dlouhoploutvý dává přednost pravé straně. Právě na ní totiž žvýká v čelistech svou potravu. Různé druhy ryb nebo chovných rybiček si také vybírají pravou nebo levou stranu, kterou unikají před predátory. Závisí to přitom na jejich druhu.

U psů a koček ale záleží podle odborníků na pohlaví. „Sledovali jsem kočky při mateřské péči a lovu a zjistili jsme, že častěji používají pravou přední packu,“ řekl vedoucí výzkumného týmu. U psů zjistili ten samý fakt. Fenky jsou pravačky, zatímco psi leváci.

U kastrovaných psů ale vědci častější používání levé nezaregistrovali. Je tedy možné, že praváctví a leváctví u psů má souvislost s hormony. „Je pravda, že zvíře může preferovat používání levé nebo pravé přední tlapy,“ řekl Blesku veterinář Zdeněk Cvrček z Liberce.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi