Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Oblačno, bouřka 21°C

Václav Havel: Klaus je provokatér

Fotografie
Václav Havel a Petr Kolář na konferenci Rozšířená Evropa, 2004  (Autor: internal)
Autor: ČTK, oj - 
2. května 2010
15:38

Exprezident Václav Havel si myslí, že současný prezident Václav Klaus má neudržitelnou potřebu provokovat a potřebuje konfrontaci. "Je prostě takový," míní a dodává, že za to tedy vlastně nemůže.

"Přijede na pohřeb sousedního prezidenta a první, co potřebuje sdělit světu, je, že tam postrádá jiné prezidenty," řekl v rozhovoru, který cituje server Týden.cz. Havel narážel na situaci, kdy Václav Klaus nedávno kritizoval některé západoevropské státníky za to, že kvůli problému se sopečným mrakem nad velkou částí kontinentu nepřijeli na pohřeb polského prezidentského páru do Krakova. Klaus do Polska dorazil vlakem a autem. Prezident tehdy uvedl, že mu přijde neomluvitelné, že nepřijeli politici z Bruselu a dalších zemí.

Klaus s Havlem vedli už řadu ideových střetů

"On (Klaus) potřebuje konfrontaci, má neudržitelnou potřebu provokovat. Myslím, že za tím není chladnokrevná kalkulace. Co s tím naděláme?" poznamenal na adresu prezidenta jeho předchůdce. Klaus a Havel v posledních dvaceti letech vedli řadu politických a ideových střetů.

V úryvku z rozhovoru Havel odpovídá také na dotaz, který se týká jeho názoru na stranu TOP 09, jejímž předsedou je jeho někdejší blízký spolupracovník Karel Schwarzenberg. "Uvidíme, co se z toho vyvine. Já jsem přítelem a ctitelem Karla Schwarzenberga. Ale jde o to, zda on je pouze líbivým vývěsním štítem, nebo zda má na tu stranu skutečný vliv," řekl bývalý prezident. Dodal, že odpověď na tuto otázku zatím nezná.

llydie ( 7. května 2010 11:55 )

Pan Havel nechť se stará o tu svoji hérečku a neotírá se o pana Klause,kterému nesahá ani po kotníky.Už o něho nemá nikdo zájem,tak se musí ozvat.Ale jeké nadělal škody,to si nikdy nepřizná.Jen kolik rodin je nešťastných po jeho neslavné amnestii,kolik bylo zabito dětí,on žádné nemá,tak je mu to jedno.Ať se dál schází se svými kamarády z mokré čtvrti a dál neotravuje.Na pana Klause můžeme být hrdi.

hajda ( 6. května 2010 13:43 )

Pan prezident Klaus je nejlepším představitelem naší republiky. Jsme na něj hrdí. Má své názory a za těmi si stojí. Je to odeesák a těším se,že se opět do politiky vrátí . Vím,že on by nikdy nedal šanci komunistům, jakou dal prezident Havel. V době, kdy žil se svou ženou Olgou, byl velmi moudrý, neboť jej řídila jeho velmi chytrá první dáma.Sledovali jsme jeho projevy a plakali štěstím. Po její smrti měla na něj levičácký vliv komunistická Dáša, dcera nejvlivnějšího komunisty v Brně, která do jeho přízně neblaze vstoupila... Od té doby to s ním šlo z kopce. Neblahý projev vůči panu Klausovi, kdy jej veřejně politicky sestřelil za obrovských ovací jeho druhé ženy jsme sledovali v přímém přenosu v televizi. Byli jsme z toho velmi smutní. Tam se stala největší chyba pro naši zem. Přiznejte si to pane Havle, Komunisti zůstali ve vedoucích funkcích a vše, co mohli rozkradli. Bylo by dobré, kdyby tento projev byl denně odvysílán v televizi. Kde už jsme mohli být, nebýt takového omylu!!Držím panu prezidentovi Klausovi i jeho úžasné ženě palce, ať se jim moc dobře daří, ať jsou zdraví a spokojeni, jako my, kteří máme rádi jeho vládnutí.

znojmacka ( 6. května 2010 11:48 )

drobku, ale to vykání.. je v tv diskuzích normální.. i kdyby si jinak tykali. Většinou to požaduje i sama Tv.. aby to mělo nějakou úroveň a nebylo to samý- hele Franto, řekni Pepo atd.. Ale jinak i kdyby to bylo, že by si to jenom Klaus vynutil, tak tohle by mi vadilo ze všeho nejmíň.

drobek ( 5. května 2010 20:19 )

drobek ( 5. května 2010 20:17 )

Jo a klaus se zachoval v diskuzi jako ....píp...Znali se x let tykali si, ale geniální pseudoprofesor a ekonom si vynutil vykání.Hnus,faleš.píp.píp,píp

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa