V interwiev pro magazín Glanc, který s Monikou Marešovou
vedla Halina Pawlowská, se choť populárního moderátora jeví jako všechápající bytost. Oddaná matka dvou dětí, pro níž je jejich otec alfou a omegou života. Ve zlém i dobrém, říká se přece u oltáře.

Monika svým myšlením, hodnocením situace připomíná archetyp ženy, která rodí děti, hlídá v jeskyni oheň a čeká, co vůdce rodinné smečky uloví. Jeskyně Moniky je velká, příjemně vyhřátá a Leoš do ní nosí parádní kousky mamutů. Nikdo nestrádá. Monika je na svého pána pyšná. Je lepší a šikovnější než ostatní muži. Jiné ženy jí ho závidí…

Nevinný ať hodí kamenem...

Někomu se může jevit Monika jako pitomá poslušná ovce. Jiný ji může vnímat jako rozmazlenou ženskou, která se nechce vzdát pohodlí a statusu oficiální ženy pana Výjimečného. Milenek může být spousta, ale manželka je pouze jedna se všemi výsadami s tím spojenými...

Ale Monika může být (a nejspíš je) prostě žena, která svého muže i po letech soužití a partnerských krizí stále (nekriticky) miluje. A snaží se omluvit, s Marešovou pomocí si vysvětlit jeho nejrůznější aférky.

„Na Leoše se už nezlobím. Nechci se na něj vykašlat. Mám ho ráda. Pořád ho miluju,“ říká Pawlowské v rozhovoru Monika Marešová. „Žít s Leošem bylo zábavné. Hezké. A náročné. Nikdy jsem se s ním nenudila. Leoš rád dělá překvapení. Rád mi dělal radost,“ svěřuje se žena, od které Božský odešel.

A s obhajobou Mareše nekončí. Podle ní má dobré srdce. Za všechen úspěch vděčí pouze sobě a má právo si dopřát vše, co jeho role totálního selfmademana obnáší. „Duší je stále klukem, který si chce všechno užít.“ Pětatřicetiletá Monika to chápe - na rozdíl od jiných žen, kterým manželé zdrhnou za jinou.

Macho umí, macho ví

Když spolu začali chodit, byli mladí, neklidní, perspektivní kolegové z rádia . On vylétl jak kometa k nebi showbyznysu, ona se stala tou, co žije s Marešem. Posléze hospodyní, matkou a manželkou na plný úvazek. Samozřejmě v luxusní podobě. Luxus Leoš miluje.

Suverénní bruneta Monika Poslušná se postupně přetvořila v unifikovanou blond krásku se silikonovým poprsím, napletenou hřívou vlasů s vozovým parkem za zády. Přepychové bydlení, diamantové šperky, značkové kabelky. Vše díky Leošovi.

„Vstávám kolem sedmé ráno, abychom byli s Jakubem do devíti v anglické školce,“ líčí Monika všední den. Pak jede s mladším synkem na nákupy, vyvenčí psa. Odpoledne si udělá s dětmi nějaký program. Jdou na návštěvu, na hřiště, do parku. K večeři je lehké jídlo, které nevyžaduje čas na přípravu. Pak děti uloží, přečte jim pohádku... Večery tráví sama, Leoš řve na diskotékách, podnikových akcích. Vydělává prachy, loví další mamuty...
Některé matky stereotyp ženy v domácnosti ubíjí. Monice vyhovuje. Vlastní kariéru neřeší. A Leoš si toho váží. Vycvičil si ženu podle svých představ. Jen už jej (právě proto) nudí. Proměna je dokonána. Monika se stala dobrovolnou obětí. Teď je na řadě jiná submisivní kráska. Nejspíš polooficiální milenka Gabriela z Jižních Čech.

Luxusní manipulace

Na lednové dovolené v Thajsku se Monika s Leošem dohodli, že půjdou od sebe. „Odejít chtěl Leoš,“ říká Monika. Rozhodnutí vysvětlil tím, že nechce rodině ubližovat. Musí si věci v hlavě srovnat. Potřebuje trochu svobody… A jeho velkorysost pokračuje dál.

„Leoš mi říká, že jsem mladá a krásná, že mě nechce usurpovat, bránit ve štěstí,“ jihne opuštěná paní Marešová, která se chystá se sestrou do Miami. Předtím bude chodit do fitness – Leoš jí dal permanentku. Miláčku, buď krásná, dělej něco pro sebe… Děti prý pohlídá tchýně, Leošova maminka.

Halina Pawlowská v úvodu rozhovoru s Monikou Marešovou píše, že měla jiskřičky v očích a na začátku uvedla, že nemá problém se o Leošovi bavit. Jak se zdá, Monika vše díky bezbřehé empatii pochopila. Milovat přece neznamená vlastnit. Anebo si neuvědomila vůbec nic.