Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Bém: Pokuta za Karlův most je výsměch!

Pavel Bém
Pavel Bém  (Autor: Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK - 
1. dubna 2010
20:40

Pražský primátor Pavel Bém (ODS) označil pokutu, kterou Praha dostala za opravu Karlova mostu, za "fenomenální výsměch" a politickou agitaci.

Množství stížností na opravu mostu souvisí podle primátora s tím, že památka nebyla uzavřena a lidé tak mohou kontrolovat postup prací. "Že jedna taková stížnost skončí u současného Národního památkového ústavu a úředníků, ... kteří platí příspěvky v sociální demokracii, kteří pošlou rozhodnutí do Plzeňského kraje, kde opět není nikdo jiný ve vedení než sociální demokracie, ... tak to já již považuji za fenomenální výsměch a toto je normální politická agitace," řekl Bém během svého vystoupení na 101. žofínském fóru.


Správní řízení s vlastníkem památky, tedy s městem, a se zhotoviteli obnovy, společností Mott MacDonald, vedl Plzeňský kraj od 21. ledna z rozhodnutí ministerstva kultury. Ministerstvo jako nadřízený orgán památkové péče tak rozhodlo kvůli nečinnosti pražského magistrátu a také proto, aby vyloučilo střet zájmu. Ministerstvo mohlo kauzu předat pouze do kraje pod vládou sociální demokracie, ČSSD totiž v posledních volbách ovládla všechny kraje s výjimkou Prahy.

Plzeňský kraj ve středu oznámil, že hlavnímu městu udělil pokutu 3,25 milionu korun za znehodnocení památkového hodnoty Karlova mostu.

Bémovi se také nelíbí obvinění ředitele odboru památkové péče Jana Kněžínka. Policie ho v souvislosti s opravou Karlova mostu podezírá z trestného činu maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti. Obvinění označil za neuvěřitelné. "Strašně jsem zvědav, jak ve finále toto trestní oznámení skončí," dodal. Kněžínkovi hrozí zákaz činnosti nebo až tři roky vězení.

agent ( 2. dubna 2010 07:46 )

Karlův most je doprasenej celej. Kdyby tam dali KB bloky ještě by ušetřili. To není na pokutu, ale na vězení.

marquisde ( 2. dubna 2010 01:07 )

Karlův most je řemeslně současnou opravou opravdu zprasený, "odborná" firma nedisponuje pořádnými řemeslníky a magistrát jistě, vše drží nad vodou, vždyť je to jeho džop. Pan Bém by měl přestat žvanit nesmysly a uvědomit si to, ale to nemůže, odpovědnost je veliká. Tak raději stále okecávat a blafat se. Pane Bém, je to trapné ! Karlův most bohužel, dostal na ***, víte, jsem z této branže, rozumím tomu řemeslu, vím.....

kukuku ( 1. dubna 2010 22:11 )

Výsměchem byla původní pokuta cca 50 tis. Kč, kterou si vyměřil viník (pražský magistrát) sám sobě.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa