Ivo Letov zemřel minulou sobotu na rakovinu trávícího ústrojí, s níž bojoval dva roky. „Před dvěma lety byl na operaci. To mu vzali kus střeva a zdálo se to dobrý. Ale teď se objevily metastáze,“ řekla Blesk.cz Letovova dcera Patricie.

Ivo Letov přes padesát let pracoval v Pragokoncertu, kterému svého času i šéfoval, a právě díky tomu se setkával s největšími hvězdami světové hudební scény své doby. A ty pak, prošly-li přísnými požadavky režimu, přivážel do tehdejšího Československa.

Fotogalerie
8 fotografií

Drupi nechtěl jezdit jeho škodovkou

Louis Armstrong, Depeche Mode, Tina Turner, Elton John, to je jen hrstka osobností, které díky Letovovi Češi mohli na živo slyšet ještě před revolucí. Práce mu byla vším, žil pro ni. Stala se také částí jeho osobního života.

„S Drupim byli velcí přátelé,“ vzpomíná na svého otce jeho dcera Patricie (30). „Když byl teď tatínek nemocný, volal nám každý týden a zajímal se, jak se mu daří,“ dodává. „Vždycky, když přiletěl do Československa, jel pro něj táta svou starou škodovkou na letiště. Drupi s ním nechtěl jezdit. ‚Kde máš schovaného toho jaguára,‘ dělal si z táty legraci. Když chtěl Drupi někam vyjet, objednal si raději nějaký mercedes,“ vzpomíná Patricie Letovová-Machátová.

V soukromí nejraději poslouchal pravé americké country. „Johnny Cash byl jeho velký oblíbenec. Když ho potom přivezl, určitě se mu tím splnil velký sen,“ řekla Blesk.cz Letovova dcera. „Táta od Cashe dostal kravatu. Už se nějak loučili a táta jen tak prohodil, jakou že má Johnny pěknou kravatu. Tak on ji sundal z krku a tátovi ji dal,“ vypráví.

Gotta ve Francii odmítli, prý měl příliš dobrý hlas

Vedle dovozu světových hvězd také zejména v začátcích své kariéry umělce tuzemské vyvážel naopak do zahraničí. Mezi jinými například Hanu Hegerovou, Waldemara Matušku, Václava Neckáře nebo třeba Českou filharmonii. „Tatínek dával vždy k dobru nějakou historku. Například ve Francii prý odmítli nechat vystoupit Karla Gotta, a to proto, že je jeho hlas příliš dobrý. A to se nejednalo o nějaké malé divadlo, ale o Olympii,“ zavzpomínala na otcovo vyprávění jeho dcera.

„A nebo když přivezl Eltona Johna, bylo to do Havířova, v dobách hluboké totality. Tehdy tam na vykládku jeho pěti kamionů apartury čekali pouze tři dělníci s tím, že tam koncerty dělají vždycky ve třech. Otec přitom požadoval nejméně 30 vojáků,“ dodala se smíchem Letovová.