Podvod jménem zdravá výživa
Také se snažíte o zdravý životní styl? Nejíte tučné maso, vyhýbáte se cukrům, pojídáte pouze tmavé pečivo, preferujete výrobky, které jsou označeny bio, a očekáváte, že se vám tak vyhne obezita, rakovina či řada civilizačních chorob?
Musíme vás zklamat, cestu ke stálému zdraví tak rozhodně zaručenu nemáte!
Apelovat na zdraví se stalo mezi výrobci potravin velmi módní záležitostí. Ti vědí, že celé řadě z nás není lhostejné, co jí, a stará se o to, aby netloustla a přijímala potraviny prospěšné zdraví. Bohužel i v této oblasti panuje mnoho omylů a mýtů, kterými se mnozí řídí v dobré víře, že tak dělají něco prospěšného pro své zdraví.
Tmavé pečivo nerovná se zdravé pečivo
Skoro každý z nás asi ví něco o tom, že by měl dávat přednost pečivu celozrnnému před rohlíky či chlebem. Pokud však ve snaze o zdraví dělíte pečivo podle barvy, pak chybujete! Ne všechno tmavé je zdravé. Základem je mouka, ze které je pečivo vyrobeno. Ta by totiž měla být skutečně celozrnná a obsahovat nesemletá zrna, a hlavně jejich slupku, která ukrývá tolik potřebnou vlákninu. A nikde není psáno, že taková mouka musí být nutně tmavě hnědá – může mít i světlejší barvu. Touze po zdraví tak výrobci potravin »napomáhají « tím, že různé druhy pečiva, které jsou vyrobeny z mouky světlé, prostě dobarvují. Kupujte tedy jen ty výrobky, které mají původní obal, kde je uvedeno jejich složení, a můžete tak zjistit, z jaké mouky jsou skutečně vyrobeny!
Ne vše bio je zákonitě zdravé!
Dalším omylem, který mezi lidmi přetrvává, je považování bio potravin za naprosto ideální. Je třeba si uvědomit, že výraz bio by měl označovat takové výrobky, které jsou vyrobeny za určitých podmínek a nejsou do nich přidány škodlivé látky. To však neznamená, že se jimi můžeme »cpát« hlava nehlava. V bio kvalitě si můžete dopřát třeba i vepřové maso, o kterém jistě nikdo nebude tvrdit, že jde o potravinu s naprosto pozitivním vlivem na naše zdraví. To samé platí třeba o bio pečivu – může obsahovat mnoho tuku a cukru.
Sója není všespasitelná
Pokud vejdete do některého z obchodů zdravé výživy, pak si budete moci vybírat z mnoha výrobků ze »zdravé« sóji. Bohužel se zázračné účinky neprokázaly, naopak – podávání sójového »mléka« kojencům je škodlivé, protože obsahuje hormon estrogen. Ten může poškodit nervový systém a štítnou žlázu. Sójové »mléko« je také samostatnou kategorií – většinou obsahuje pouze sójový olej a kukuřičný škrob.
Ovoce může i uškodit
Nyní v zimních měsících se ovoce a zelenina často dováží ze zahraničí. „Představte si, jaké horko a vlhko panuje při dlouhé přepravě lodí z tropických oblastí. Pokud by tedy producenti neužili ke konzervaci exotických plodů chemické postřiky, moc by toho k nám nedovezli,“ říká Vít Syrový, odborník na výživu.
Máte rádi jahody? A všímáte si, že ty utržené na zahrádce brzo plesniví, zatímco ty z obchodu snad nikdy? I zde sehrál roli chemický postřik. A co taková rajčata a okurky? Teď chutnají jinak než v létě… Přijely totiž až ze Španělska, kde je pěstují v igelitových stanech, v malých květináčcích se skelnou vatou, do níž jsou zastrčeny hadičky, které k nim přivádí vodu s chemikáliemi.
´šťestí Vidím že máš přehled,a jsem ráda že jsi chytrá a rozumná baba!!! Tak už budu číst i tvé dlouhé články!!Vážně se měj hezky a pozdravuj sluníčko,moře a celou rodinu!!!!!PA