Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hrozba stávky zafungovala: Poslanci kývli na nižší zdanění!

Zástupci odborového svazu
Zástupci odborového svazu  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK, val - 
9. března 2010
18:49

Odborářům to dokonale vyšlo. Hrozba stávkou kvůli zdanění zaměstnaneckých benefitů zabrala. Sněmovna v úterý přes nesouhlas Senátu prosadila nižší zdanění zaměstnaneckých výhod.

Novelu zákona o dani z přidané hodnoty, která změnu obsahuje, nyní dostane prezident Václav Klaus. Ten ale již dříve řekl, že ji nepodepíše.

Zákon podpořila ČSSD a komunisté spolu s lidovci. K nim se přidali i tři nezařazení: bývalí sociální demokraté Kosta Dimitrov a Evžen Snítilý a bývalá poslankyně zelených Olga Zubová.

Vyšší zdanění zaměstnaneckých výhod, mezi které patří například dopravné včetně režijních jízdenek, závodní stravování, rekreace a bydlení na ubytovnách, platí od letošního ledna.

Nový způsob stanoví, že se daň z přidané hodnoty ze zaměstnaneckých výhod stanoví z tržní ceny, a ne z ceny snížené. Tím se zvyšuje i samotná daň a o ni se navyšuje konečná cena.

To se právě nelíbilo odborářům, zejména v dopravních odborech, kteří kvůli tomu hrozili stávkou. Vláda pod hrozbou stávky přišla urychleně s novelou, která vrací úroveň zdanění na úroveň platnou do konce loňského roku.

Zástupci odborů úterní výsledek hlasování ve sněmovně uvítali. "Já jsem spokojen a doufejme, že pokud pan prezident bude zákon vetovat, se to povede i podruhé," uvedl předseda Odborového sdružení železničářů Jaroslav Pejša.

Předseda Odborového svazu dopravy Luboš Pomajbík vyzval prezidenta Klause, aby vše dobře zvážil a přispěl k řešení situace.

Spokojenost neskrýval ani předseda ČSSD Jiří Paroubek. "To je věc, která má bezprostřední význam pro život České republiky," řekl novinářům. Jak dodal, doufá, že prezident nebude konečné přijetí zákona nijak zdržovat. To by podle Paroubka zklidnilo situaci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

anka ( 9. března 2010 21:04 )

Spokojenost neskrýval ani předseda ČSSD Jiří Paroubek. "To je věc, která má bezprostřední význam pro život České republiky" OPRAVDU?

Zobrazit celou diskusi