Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Učitelé na internetu: Lovná zvěř k smíchu

Autor: pes - 
20. února 2010
05:00

Z učitelů základních a středních škol se na internetu stala lovná zvěř. Žáci a studenti na sociálních sítích, jako je Facebook, zveřejňují jejich fotografie, kritizují je a zesměšňují. A nikdo s tím prý nemůže nic udělat.

Komentování situace ve školách je velice oblíbené. Například Facebooková skupina s výmluvným názvem "Polovina třídy spí, druhá si maluje a učitelka si povídá s tabulí," nasbírala za necelý měsíc přes 170 tisíc fanoušků. Podobných diskusních skupin jsou jen na Facebooku desítky. Učitelé se v nich stávají terčem posměchu a urážek.

Kyberšikana
Šikana ve školách díky internetu získala nový rozměr. Jejím terčem už nejsou jen děti, ale často i učitelé. Případy, kdy se dostanou na internet fotografie nebo videa s fyzickým napadáním jsou tak pravděpodobně jen špičkou ledovce. Jejich zveřejnění má na oběti nenávistného chování daleko větší dopad ale zároveň vypovídá o alarmující situaci v českém školství. Oběti většinou šikanu tiše trpí a jejich okolí o tom nemá vůbec tušení. Díky internetu ale konečně vidíme, kolik se toho ve školách opravdu děje.


Učitelé žáky nudí
Studenti se v diskuzích vyrovnávají s absurdními požadavky učitelů a zastaralými metodami výuky. S diskuzí s názvem "Učitel: chápete to?, Třída: Ne!, Učitel: Tak jdeme dál.." se ztotožnilo 128 tisíc uživatelů. "Tak to je úplně přesný - u nás na prumce na denním pořádku," komentuje název jeden z nich. Stěžují si hlavně na nezáživný výklad a opisování z tabule. Místo toho pak v lepším případě vyhledávají jinou zábavu nebo v hodinách spí, v horším to pak učitelům dávají hlasitě najevo.

Diskuze
Chybí našim dětem tvrdá ruka nebo by měli učitelé hledat nové metody výuky, aby je dokázali vůbec zaujmout? Máte zkušenosti s kyberšikanou? Napište nám o tom!

c3rb3r0s ( 18. dubna 2010 00:26 )

To sou věci dneska, koukám že ve škole už snad není děcko co by s sebou nenosilo notebook... za mejch časů byla velká vyjímka když měl vůbec někdo mobil na základce (takže tak 1 - 2 lidi ve třídě) a to mi je teď teprve 25... si připadám jak dědek

leontieen ( 26. února 2010 14:54 )

Na Vošce jsme měli pedagoga na marketing, který rozdal konzultační listy, všichni podepsali sebe i své chybějící kamarády a milý pedagog si tichým hlasem, kterým ho ani nebylo slyšet odvykládal látku a bylo vymalováno. Kdo neseděl v prvních dvou řadách, tak si z hodiny nic neodnesl a nezbylo mu nic jiného, než dělat v hodině jiné aktivity, látku opsat od těch zepředu nebo našprtat doporučenou literaturu. V hodině si tak všichni četli knížky, dělali úkoly na jiné předměty a bavili se jenom proto, že on měl slabý hlas na to, aby zvládl odvykládat látku kolektivu studentů, mikrofon , který měl k dispozici v přednáškovém sále , nepoužíval.

leontieen ( 26. února 2010 14:43 )

Všichni učitelé nejsou bohužel pro vás staří kolaboranti s minulým režimem, u kterých je důvod k pomstě přesně za to, co píšete. Problém je, že díky nízkým platům a tristním pracovním podmínkám kvalitní a kvalifikovaní lidé se smyslem pro pořádek, kteří vědí jak na lidi do školství prostě nejdou. Učí přesluhující důchodci, kteří jsou z formy a nemají kontakt se současným světem spolu s nekvalifikovanými lidmi, kteří se nemohou uplatnit jinde a nejen, že je práce nebaví, ale ani si neví rady s výukou a neukázněnými žáky, kteří jakmile vycítí slabost a bezradnost plus nekvalifikovanost učitele, tak mu dělají psí kusy a nikdo si s problémem neví rady. Navíc není vůle pro obnovení fyzických trestů a málokerý rodič řekne učiteli, když bude moje dítě zlobit, tak mu klidně dejte pohlavek já vám to dovoluji písemně, Stejně jako nikdo neobnoví trest smrti pro vrahy.

leontieen ( 26. února 2010 14:29 )

Nevychovaného fracka můžete vyhodit pouze tehdy, pokud je minimálně studentem SŠ či SOU. Žáka ZŠ vyloučit natrvalo nelze a nikdy to nešlo. To ti dnešní žáci i jejich rodiče moc dobře vědí, stejně jako, že učitel nesmí dát ani facku, jinak putuje automaticky k soudu a tam mu můžou zakázat učit. Proto si děcka tak dovolují a když ještě připočteme k tomu nedostatek času ze strany rodičů, tak je vymalováno.

krikri12 ( 26. února 2010 08:57 )

nejsou nase deti obrazem nasi vychovy?si vsichni sahnete do svedomi jesli jste je od mala ucily respektu k dospelim,slusnemu chovani atd... nebo jste je poslali do detskeho pokoje at mate klid!?nemusim sve deti fizicky trestat,staci kdyz jim dam dobry priklad v sobe a venuji se jim.

Zobrazit celou diskusi