Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pitrův komplic Provod je na svobodě

Miroslav Provod byl minulý týden propuštěn z vězení.
Miroslav Provod byl minulý týden propuštěn z vězení.  (Autor: Foto Blesk - Zbyněk Pecák)
Autor: ČTK, INT, val - 
16. února 2010
09:54

Podnikatel Miroslav Provod, který byl spolu s uprchlým podnikatelem Tomášem Pitrem odsouzen v roce 2006 na pět let za daňové úniky, byl předčasně propuštěn z vězení. Údajně za dobré chování. Odpykal si tak pouze polovinu trestu.

Provod do vězení nastoupil v červnu 2007. Pitr je stále na útěku, podle informací tisku se skrývá pravděpodobně v zahraničí. Informuje o tom server Aktuálně.cz.

"Mohu potvrdit, že už ve vězení není," řekla serveru k propuštění Provoda mluvčí Vězeňské služby Markéta Prunerová. Důvody propuštění ale nesdělila.

Případ daňových deliktů se týkal Pitra, Provoda, Jiřího Syrovátky, Milana Jungra a Vratislava Romanovského. Obžaloba je vinila z toho, že vymáhali po finančních úřadech vrácení daní pomocí fiktivních faktur.

Tomáš Pitr Tomáš Pitr | Ladislav Křivan

Tomáš Pitr

Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát, a stát tak připravili asi o 51 milionů korun.

V listopadu 2005 prvoinstanční soud odsoudil Provoda k devíti letům vězení, Pitrovi vyměřil 8,5 roku. Pražský vrchní soud pak tresty zmírnil s tím, že byly nepřiměřeně přísné. Pravomocně Pitra a Provoda odsoudil k pěti letům ve vězení.


Pitra média označují za spolupracovníka zavražděného kontroverzního podnikatele Františka Mrázka, o němž píší jako o jednom z údajných šéfů českého podsvětí. Do vězení Pitr údajně nenastoupil z obavy o svůj život.


zirafa ( 16. února 2010 14:39 )

... ale na kauzy "obyčejných" lidí kvůli pár tisícovkám, to se čas najde....

dejrundu ( 16. února 2010 14:18 )

Není divu,že se do ČR stahují zločinecké bandy,kriminální podsvětí a organizovaný zločin.Počet je jasný.Movitý profit ze zločinu ve vztahu k trestu dosahuje velmi příznivého koeficientu.Když se k tomu přidá nevole vyšetřujících orgánu a státní zástupce se necítí být kompetentní,má zločinec už v ruce dobré karty.Dalším ulehčeíim je odkládání případu justčními orgány.Pravým bonusem je příslušnost v partaji nebo mít někoho známého,který v partaji je.Riziko dopadeni je tak nepatrné,že současný stav muže být vnímán jako pozvánka na uzemí ČR pro branže: lupič,zloěj,podvodník,gauer a t.d.

karel128 ( 16. února 2010 13:52 )

Oprava: - Ne Mohoritu ala Štěpána.

karel128 ( 16. února 2010 12:07 )

A teď má ty nakradené miliony posvěcené soudní mafií, a může být v klidu vysmátý. Je to podobné, jako když po předání moci zavřeli Mohoritu, taky to naoko odsral jedinej - a ostatní byli čistí a nedotknutelní..!?!

siroky11 ( 16. února 2010 10:59 )

peníze z tohoto Kocourkova, ne? To si uvědomují i tr. orgány, proto dostal tak nízký trest a proto ho po polovině propustili. Vesecká ta na tyto "několikamiliónové hlouposti" nemá čas, musí se účastnit buržoázních večírků s Talmankou, aby jsme na ně nezapomněli!

Zobrazit celou diskusi