Tam žil nejen se psy, ale i s koňmi a krávami. Některé psy včera chytali strážníci a odváželi do útulku. Jaký bude další osud opuštěných zvířat, není zatím jasné.

Vyděšení psi, především husky a ovčáci, pobíhali po okolí. Někteří se krčili ve vracích aut a kotcích, další byli uvázaní na řetězech. Vytí a vrčení vystrašených zvířat se rozléhalo po okolí, kdykoliv se k nim někdo přiblížil.

Strážníci se snažili smyčkou na tyči odchytit zejména vyplašená štěňata. Mnohá se ale bránila a odchyt jednoho zvířete tak trval i desítky minut. „Je tu zhruba 60 psů. Některé z nich budeme muset utratit. Mladší psi jsou na tom vesměs dobře,“ řekl inspektor krajské veterinární správy Petr Duda.

Na psy, z nich někteří byli uvázaní na řetězu, byl smutný pohled
Autor: Vlaďka Hradská

Psi jsou součástí dědického řízení, proto zatím zůstávají na místě. V útulku skončí jen štěňata. „O psy, koně i krávy, které tu jsou taky, se musí obec zatím postarat. Proto jim dodáváme krmení.

Pokud se ale příbuzní dědictví zřeknou, poneseme veškeré náklady spojené s umístěním psů do útulků po celém kraji,“ řekl starosta Kaplice Ferdinand Jiskra.

Mrtvý muž býval podle svědectví obyvatel vůdcem sněžného psího spřežení a kdysi se účastnil závodů. Už před lety měl ale potíže s ochránci zvířat. Nezvládal péči o psy a některé mu ochránci dokonce odebrali.