Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Právník i policie o ČEZu: Takhle postupovat nesmí!

Akci komanda ČEZu odsoudil i právník.
Akci komanda ČEZu odsoudil i právník.  (Autor: ČEZ)
Autor: SAN, rvs - 
2. února 2010
22:39

Prohlídka domu? Vyhrožování zahájením trestního stíhání? Vyhrožování zpoplatněním další návštěvy pracovníků ČEZ? Nic z toho se nesmí. Blesku to okomentoval právník Jaroslav Ortman.

1.
Muž z komanda na videu:

„Pokud se s ním nedomluvím osobně, budu muset zahájit trestní stíhání na jeho osobu!“

Komentář právníka:

„Pracovníci ČEZu nebo vymahačské společnosti rozhodně nikoho stíhat nemohou. Maximálně mohou podat trestní oznámení, pokud se dotyčný dopustil nějakého podvodu nebo třeba falšování, pokud ale osoba pouze nezaplatila za elektřinu, trestní oznámení nemá žádný smysl, tyto případy řeší civilní soudy.“

2.
Muž z komanda na videu:

„Mohla byste s námi jít dolů a asistovat nám u toho?“ (pozn. redakce. Vymahačské komando sice nešlo do bytu, ale do společných prostor, pak spolu s ženou šli do dílny)

Komentář právníka:

„ČEZ u nikoho nesmí bez policie prohlížet domácnost. Existuje osobní i domovní svoboda, bez povolení k prohlídce od soudu nikdo domácnost prohlížet nesmí, natožpak nějaký civilní pracovník.“

3.
Muž z komanda na videu:

„Musím vám říct, že každá hodina pracovníka stojí 905 korun.“

Komentář právníka:

„Stejně tak, jako nesmí nikdo prohlížet třeba byt, nemůže vyrukovat s tím, že bude kontrolovaný muset zaplatit čas pracovníka.“

Postup komanda ČEZu ostře zkritizoval i bývalý ministr vnitra František Bublan. "Tohle rozhodně žádná energetická společnost dělat nemůže. Jednoznačně došlo k porušení našich zákonů," říká.

"Při zásahu komanda ČEZu proti neplatičům docházelo k porušování domovní svobody, lidé byli omezováni a bylo jim vyhrožováno," dodává Bublan.

mouse ( 8. února 2010 18:31 )

není třeba zkoumat autentičnost video, je to jasný fake, a zřejmě nátlak NTZ moc nezabírá, takže byla na pomoc povolána média. Heslo ČEZ: "Jen je nechate, ať se bojí"

swess ( 7. února 2010 16:04 )

Všichni, které NTZ označili za černé odběratele jsou lidé, kteří mají nějaký majetek, většinou bydlí v rodinném domku, nebo jsou to drobní podnikatelé a je tedy předpoklad, že se z nich dají vyždímat peníze. NTZ nikdy nezasahovalo v cikánské rodině, která se napíchla na veřejné osvětlení. Tady vidina vybrané statisícové částky nepřipadá v úvahu, tak proč by se namahali? Nezasáhli ale ani u žádného z novodobých milonářů. Přestože tam by byla naděje na hodně tučný zisk, nikdo neví na jaké konekce a známosti by mohli narazit. A odhalit, že na černo odebírá elektřinu pan X, který chodí s Martinem Romanem hrát golf, to by bylo trochu fopa. Zamyslete se i nad tímto.

swess ( 7. února 2010 15:08 )

Novaku, přečti si nejdřív všechno, co se o tom píše, potom se zamysli, zanalyzuj si to a teprve sem něco napiš. Jestli jsi hlupák, analýza nebude k ničemu, jestli ti top ale trochu logicky přemýšlí, dojde ti o co se jedná, jak velký průšvih ČEZu vyplouvá na povrch. A přestaneš zkoumat autentičnost videa.

sakra ( 3. února 2010 09:59 )

V první řadě musí být Roman pěkný gauner.

komin ( 3. února 2010 09:35 )

miki - novaku cezacky PRisto neotravuj nas tady a jdi radsi na kaficko za Romanovi spiánave penize

Zobrazit celou diskusi