Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Celníci zadrželi nebezpečné čínské nudle

Čínské nudle Quick Cooking Noodles
Čínské nudle Quick Cooking Noodles  (Autor: Foto pro Blesk – Celní ředitelství Plzeň)
Autor: zb - 
3. září 2009
15:55

Nebezpečné instantní nudle zadrželi celníci v Chebu. Bylo jich 17,5 tuny! Čínské nudle Quick Cooking Noodles totiž obsahovaly nepovolené množství hliníku.

 

Každému, kdo by si na nich chtěl pochutnat, hrozí vážné zdravotní potíže. „Kontrolovaný vzorek obsahoval 17,2 mg/kg hliníku oproti limitu 8,5 mg/kg, které stanovuje ministerstvo zdravotnictví,“ uvedla Jitka Blahutová z Celního ředitelství v Plzni. Celníci předali vzorek Státní zemědělské a potravinářské inspekci.

 

Při konzumaci nudlí hrozí lidem vážné zdravotní potíže. „Nešlo by ale o to, že sním nudle a budu mít průjem nebo mi bude špatně. To ne. Ale když budu dlouhodobě tyto nudle jíst, tak hliník může u mne vyvolat demenci,“ vysvětil praktický lékař ze Štáhlav u Plzně Vlastimil Kulda. „Demence je vlastně ztráta intelektu. Například v 50 letech nejprve začnu ztrácet časovou orientaci, pak ztratím místní orientaci a nakonec nepoznám své nejbližší příbuzné,“ dodal Kulda.

Jaká konkrétní nebezpečí hrozí inspekce neřekla. „K tomu já se nesmím vyjadřovat. Zeptejte se hygieniků, nebo na ministerstvu,“ řekl Petra Hoferková z SZPI. „Informace může dávat jen jeden člověk a ten už tady není. Jedině zítra,“ řekli Blesku na Krajské hygienické stanici v Plzni. Na ministerstvu Blesk také nepochodil.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi