Je podobný i tomu, jejž ve snímcích Čas sluhů a Čas dluhů prožíval Karel Roden, kterého psychicky deptala jeho filmová manželka Ivana Chýlková. 17. září by tohle drama možná mohlo skončit. Soud má vyřknout verdikt týkající se výživného a péče o jejich děti Olivera (18) a Johanu (12). Pak přijde na řadu rozvod.

Se Slovenkou Jankou se herec poznal před dvěma desítkami let. „Byla hezká, velice bezprostřední, otevřená, temperamentní a energická. Tehdy jsem to obdivoval,“ vzpomíná. „Bylo mi trochu podezřelé, že po mně hodila někdy v roce 1997 z osmého patra popelník, který mě minul o půl metru, nebo mi z legrace dala takovou kravatu, že mě málem udusila. Ale pořád jsem to bral jako projev temperamentu. Pak to došlo do jiných rozměrů,“ krčí rameny.

Soudní boj mezi Šteindlerovými: Manželka má milence!>>

Facky, pěsti a lepidlo v rozkroku

Problém domácího násilí přiznal herec až po letech. „Denně byl na pořadu řev a agrese. Fackovala mě, škrtila, mlátila mě pěstí, kopala mě mezi nohy. Když jsem jen zvedl ruce, lehla si na zem a křičela: Děti, tatínek bije maminku,“ řekl. „Vrchol přišel těsně před mým odchodem. Začal jsem se zamykat v pokoji, a když jsem jednou zapomněl, polila mi ve spaní rozkrok lepidlem,“ vyprávěl. Konkrétní důvody podle něj žena pro své jednání neměla. „Říkala, že si neplním své povinnosti. Ale byly to většinou iracionální útoky. Zvlášť když pila alkohol, který kombinovala se sedativy. Měl jsem pocit viny, že se asi dostatečně nevěnuju dětem. Ale ona chtěla stále víc peněz a já jsem musel být víc v práci,“ upřesnil.

Milan Šteindler: Manželka mi poleptala penis!>>

Tím, že se odstěhoval, násilí neskončilo. „Stejně přišla a rozkopala mi dveře u bytu, zničila mi auto. V zimě se za mnou zastavila v divadle, nalila se, a protože se jí nezdálo moje vystoupení, dala mi do držky přímo v divadle před svědky. Vyrazila mi zub, hnula mi s páteří a měl jsem jedenáctidenní neschopnost,“ upřesnil s tím, že v létě podal na manželku trestní oznámení a dává dohromady důkazy a svědectví.

Obvinění z deviace

Už přes rok se manželé soudí o výživné, a to jak na děti, tak na ženu. A špinavé prádlo se nepere pouze u soudu. „Už mě unavují manželčiny lži, pomluvy u známých a kolegů, a už mě to i připravuje o pracovní nabídky,“ vysvětli komik, jemuž není zrovna do smíchu. Přišlo totiž to nejhorší možné obvinění.

„Manželka mě nařkla, že jsem napadal a obtěžoval dceru. A to už končí sranda. Taky mě obvinila, že jsem deviant, že syn objevil v počítači mé intimní fotografie, a zhroutil se. Pravda je taková, že to byly věci týkající se naší manželské aktivity, kterou navíc iniciovala ona, a dětem je ukázala sama. Už loni v září jsem na to upozornil i oddělení péče o dítě.

Manželka byla vždy velmi dominantní a snažila se to praktikovat. Dokud je to experiment a špás, je to v pořádku. Ale pak její dominance začala přerůstat do normálního života,“ pokračoval s tím, že raději absolvoval vyšetření na psychiatrii a sexuologii. „Vyšlo mi, že jsem v normě, heterosexuální, nejsem deviant, nejsem nebezpečný svému okolí,“ ujistil.

Bitva o prachy a děti

Podle komika byly manželčiny přehnané finanční nároky další příčinou rozvratu jeho rodiny. „Tristní bylo, že když mi v roce 2007 umírala matka, žena vyčítala, že jí dávám peníze na léky a tím odtrhávám od úst našim dětem. Volala jí a řvala na ni do telefonu: Chcípni, ty svině. Říkala dětem, že babička má rakovinu, kdy se jí to hodí,“ říká ztrápeně Šteindler.

Milan Šteindler: Vydělal miliony, děti šidí dál!>>

Ženu i děti prý finančně podporoval i po svém odchodu z domova. Má na to celý stoh důkazů, které předložil soudu. Ten nyní jedná o výživné, přičemž Janka Šteindlerová požaduje přes 100 tisíc korun měsíčně. „Míval jsem stálé smlouvy, které mi zajišťovaly určitý paušál, ale teď nemám žádný stabilní příjem. Nedělám ze sebe chudáka, prostě to tak je a rodina se tomu musí přizpůsobit,“ tvrdí herec.

O děti sice stojí, ale nemá možnost je vídat. „Manželka lže dětem, že je nechci vidět a že je nemám rád. Tvrdí, že o děti nemám zájem, ale neumožňuje mi styk s nimi. Syn se mnou loni občas komunikoval e-mailem, třeba když ztratil platební kartu. Dceru jsem viděl 15. února, abych jí dal dárky k narozeninám. Manželka mě pustila domů, protože nechtěla dělat scény před svým přítelem, který tam zrovna večeřel.“

Po tom, jak se jeho žena chová, chce dokonce získat dceru do své péče. „Původně jsem navrhoval střídavou péči. Pak jsem ustupoval, ale po tom, co se děje, bych ji chtěl mít možnost vychovávat. Myslím, že některé věci nejsou u mé ženy v pořádku. Ať si nechá stejně jako já udělat psychologický posudek, když chce, aby jí svěřili děti,“ uzavřel Šteindler.