„Přiznám se, že si Marvana v Chalupářích představit neumím, Sovák je zažitý,“ řekl Blesku seriálový traktorista Václav Sloup (72).

Volba padla na Marvana proto, že hrál revizora už ve filmech Dovolená s Andělem a Anděl na horách. Dokonce právě s Josefem Kemrem, který má v Chalupářích druhou hlavní roli.

Fotogalerie
1 fotografie

Osud ovšem rozhodl jinak. Ani po smrti Marvana, po natáčení Noci na Karlštejně, ale neoslovili tvůrci hned Sováka. Na řadu přišel Jan Pivec (+72). Jenže hercův zdravotní stav nebyl tehdy tak dobrý, aby k divadelním postavám přijal ještě náročnou roli v seriálu.

Jiřího Sováka oslovil režisér František Filip spolu se scenáristy až napotřetí. „Udělali dobře,“ míní Václav Sloup. „Marvan byl přece jen jiná herecká generace, se Sovákem byla legrace a do dědka Humla se úplně zamiloval.“

Na natáčení Chalupářů v obci Višňová, která se v seriálu přejmenovala na Třešňovou, vzpomíná Václav Sloup rád. „Místní nás hned po několika dnech vzali mezi sebe. Když se v nějaké chalupě peklo, přinesli na plac koláče a buchty. A občas si s námi i zahráli samy sebe, bavilo je to. Postávali před konzumem, nastupovali do autobusu, prostě dělali křoví,“ usmívá se Sloup.

Seriály točí rád dodnes. Například v Ulici hraje hrobníka. „Je pravda, že práce v seriálu svazuje, musíte být stále k dispozici, ale na druhou stranu máte zajištěný pravidelný příjem,“ přiznal upřímně Sloup.